Володарська селищна територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вірус ящуру у тварин – що потрібно знати!

Дата: 10.04.2025 09:35
Кількість переглядів: 50

Фото без описуНа території Євросоюзу виявили небезпечну хворобу – ящур. У січні вірус ідентифікували на одному з фермерських господарств Німеччини, а вже в березні штам виявили в Угорщині, поблизу кордону із Словаччиною, на відстані 450 кілометрів від Закарпаття.

В Україні востаннє «ящур» був зареєстрований майже 40 років тому.

Ящур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі і дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани).

Хвороба реєструється у багатьох країнах світу. Всього налічується 7 імунологічно відмінних серотипів: А,О,С, SAT1, SAT2, SAT3, Asia1, які разом налічують більше 60 штамів. Імунітет до одного серотипу не захищає тварину від інших серотипів.

На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.

Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.

Виникнення даного захворювання може мати вплив на розвиток сільського господарства та значні економічні збитки. Спалах хвороби в країні миттєво викличе заборону експорту тварин та тваринницької продукції до всіх країн, вільних від ящуру. Хвороба має здатність швидко поширюватись на значній території, серед молодняку викликає високий падіж та поодинокі летальні випадки серед дорослих тварин.

Шляхи передачі ящуру:

  • прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, зі слини, фекалій та сечі, молока та сперми – за 4 дні до появи клінічних ознак;
  • контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;
  • забруднений одяг, взуття, обладнання та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати);
  • може передаватись через повітря (вітер) за низької температури та високої вологості.

Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.

Як розпізнати ящур?

Важкість клінічних ознак залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи інфікованих тварин. У хворих тварин на внутрішній поверхні ротової порожнини, язиці, вимені та кінцівках спостерігають ураження афтами. Також з’являється слиновиділення, анорексія, кульгавість, лихоманка, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.

У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити Держпродспоживслужбу чи державну лікарню ветеринарної медицини у вашому районі.

Задля попередженню виникнення даного захворювання серед тварин необхідно:

  • дотримуватись суворого контролю доступу людей, транспортних засобів та обладнання до стада;
  • забезпечити регулярну дезінфекцію місць утримання тварин, обладнання, одягу та взуття;
  • дотримуватись обов’язкового профілактичного карантинування під час переміщення тварин до або з господарства;
  • забезпечити належну утилізацію гною та сміття, утилізацію трупів тварин здійснювати на місцях діючих худобо могильників та біотермічних ям;
  • користувачам мисливських угідь всіх форм власності, у разі виявлення трупів диких парнокопитних тварин повідомляти державну службу ветеринарної медицини району.

Україна є благополучною щодо ящуру. У разі появи хвороби господарство або населений пункт карантинують, навколо нього визначають загрозливу зону, встановлюються цілодобові охоронно-карантинні пости.

Профілактика та заходи боротьби Хворих і підозрюваних щодо захворювання тварин ізолюють і лікують. Клінічно здорових тварин вакцинують. Трупи тварин спалюють. Територію ящурного осередку, приміщення, скотні двори, інвентар щодня дезінфікують. Гній, залишки корму, підстилку піддають біотермічному знезараженню. Карантин знімають через 21 добу після останнього випадку видужання тварини та проведення остаточної дезінфекції.

Володарський відділ Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду з дотриманням  санітарного законодавства Білоцерківського району ГУ ДПСС в Київській області.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних