Впровадження системи НАССР у закладах торгівлі
Система НАССР (від анг. - Hazard Analysis and Critical Control Points) - це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів. Звертаємо увагу, що система НАССР є обов’язком в рамках законодавства більшості цивілізованих країн, таких як: країни Євросоюзу, США, Канада, Японія, Нова Зеландія та інші. Сьогодні наша країна дуже швидкими темпами рухається за європейським вектором розвитку. В рамках підписаної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ми взяли на себе зобов’язання наблизити національне законодавство до законодавства європейських країн.
Головна мета при впровадженні системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу». Отже, суть системи НАССР полягає у здійсненні контролю за безпечністю харчових продуктів та виявленні потенційної небезпеки (біологічна, хімічна, фізична).
Упровадження системи НАССР є обов’язком для всіх операторів ринку харчових продуктів, як для великих виробників, так і для малих магазинів, кіосків та палаток.
До 20.09.2019 усі оператори ринку повинні були б вже розробити та запровадити ефективну та дієву систему НАССР, що дозволяє контролювати всі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті. Однак, незважаючи на вимоги харчового законодавства, більшість операторів ринку ставляться до цього легковажно, доки не зрозуміють, які наслідки для них можуть бути.
До Головного управління Держпродспоживслужби області звертаються споживачі зі скаргами на придбання неякісних харчових продуктів у закладах торгівлі. Інколи, після вживання небезпечної для здоров’я їжі, у людей трапляються харчові отруєння. У ході проведення позапланових інспектувань встановлюється, що недостатньо працює в торгівельній мережі система управління безпечністю харчових продуктів (система НАССР). Оператори ринку не контролюють критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, не забезпечують умови, які гарантують виробництво та реалізацію якісної та безпечної продукції. Вимоги системи НАССР досить суворі, адже від їх виконання залежить життя та здоров’я людей, і базуються вони на основних санітарних правилах і гігієнічних вимогах. Гігієнічні вимоги при впровадженні системи НАССР стосуються інфраструктури, планування та організації виробничого середовища, належного санітарного стану приміщень та обладнання, наявності води питної, системи каналізації, освітлення, дотримання гігієнічних вимог персоналом.
Процедури, засновані на принципах системи НАССР, це схема перевірки оператором ринку ефективності та дієвості застосування гігієнічних вимог і технологічних параметрів під час виробництва та реалізації харчових продуктів. За невиконання та не впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (системи НАССР), відповідно до вимог Закону України № 2042-VIII, на оператора ринку накладається штраф, на юридичних осіб - у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі 15 мінімальних заробітних плат.
Володарський відділ Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду з дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району ГУ ДПСС в Київській області.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)