Обіг риби,  рибопродуктів та попередження виникнення негативних наслідків на здоров’я людей та довкілля

Дата: 24.06.2024 09:42
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

На виконання пункту 2 доручення Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 31.05.2024 №01-11.1.1/5.12-2024 та з метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо харчових отруєнь, зокрема ботулізму, керуючись законами України «Про систему громадського здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення», та Положенням про Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області, Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в  Київській  області  доводить до Вашого відома, що у зв’язку з виникненням    випадків захворювань, з підозрою на БОТУЛІЗМ, пов’язаних з вживанням  рибної продукції, придбаної в місці стихійної торгівлі та закладах торгівлі, оператори ринку з обігу харчових продуктів , обігу рибної продукції  зобов’язані:  на кожну партію риби промислового походження, в т.ч. живої, та інших гідробіонтів, надавати документи щодо її простежуваності (можливість ідентифікації та відстеження харчових продуктів на всіх стадіях виробництва, переробки та обігу) – товарно – транспортна накладна, інформація про харчовий продукт відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», інші документи, передбачені вимогами чинного законодавства.

Також власник цієї продукції повинен забезпечити умови її реалізації згідно вимог, що встановлені її виробником, та документами, що регламентують правила торгівлі цим видом продукції. Реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог та температурного режиму. Не припустимо придбання риби та рибної продукції у невстановлених  (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі. Перевезення риби та рибної продукції здійснюватися лише транспортом, який  відповідає вимогам законодавства в сфері безпечності харчових продуктів. У разі виявлення харчових продуктів, що можуть нести загрозу для життя та/або здоров’я людини будуть вживатися заходи щодо недопущення їх подальшого поширення, вилучення та/або відкликання з обігу.

Не допускати до реалізації консервованої/соленої/в’яленої/копченої не патраної рибної продукції домашнього виготовлення.

Спеціалістами Держпродспоживслужби в Білоцерківському районі на території Володарської територіальної громади здійснюється моніторинг реалізації риби на підвідомчій території. Особлива увага приділяється недопущенню продажу водних біоресурсів в місцях можливої стихійної торгівлі.

Пам’ятайте: про всі ризики торгівлі «з рук» у невстановлених місцях. Стихійна торгівля може бути небезпечною для здоров’я!

Володарський відділ Управління безпечності

харчових продуктів та ветеринарної медицини,

державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Білоцерківського району ГУ ДПСС

в Київській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних