До уваги рибоводів Володарської громади
На виконання пункту 6 наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 06.03.2024 №139 «Уведення в дію рішення колегії Держпродспоживслужби від 02 лютого 2024 року» та з метою недопущення поширення інфекційних захворювань риб Білоцерківська міська державно лікарня ветеринарної медицини повідомляє наступне.
Керівники рибних господарств, зобов`язані вчасно проводити профілактично-лікувальні заходи, та заходи щодо і поліпшення ветеринарно-санітарного стану рибогосподарських водойм. Досвід роботи рибних господарств, в яких регулярно проводяться відповідні заходи, вказує на задовільний епізоотологічний стан та повне оздоровлення їх в короткі терміни зі значно вищою рибопродуктивністю цих водойм. Не проводячи гідрохімічного моніторингу, в умовах сучасного рибництва з різким погіршенням якості води, тобто забрудненням середовища перебування риби, при майже повній відсутності природної кормової бази, неякісній та неповноцінній годівлі кормами, виникає ослабленість організму риби, значно знижується її стійкість до захворювань, з одночасним накопиченням патогенних і умовно патогенних організмів, що в умовах ставів при полікультурі вирощування риб особливо небезпечно. Тому моніторинг повинен здійснюватись не лише при безпосередній загрозі епізоотій, а й повсякчасно.
Щорічно, незалежно від епізоотичного стану водойм, рибу 3-4 рази піддають ветеринарному огляду та іхтіопатологічному дослідженню при планових весняних та осінніх, а також контрольних обловах). Що передбачено п. 11 розділу № І «Ветеринарно-санітарних правил для рибницьких господарств» (Державного комітету рибного господарства України).
Контрольні облови слід проводити двічі на рік в ІІ та ІІІ кварталах в зв’язку з тим, що на даний період припадає вегетаційний час у рибальстві (температура води вище 12Со).
До контрольних обловів та епізоотичного обстеження рибоводних господарств, що займаються розведенням та утриманням мальків риби необхідно залучати фахівців Держпродспоживслужби.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)