Лейкоз ВРХ – інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання та утворенням різних злоякісних пухлин

Дата: 24.05.2024 09:14
Кількість переглядів: 124

Фото без описуЗбудник лейкозу ВРХ є онкогенний РНК вірус. До цього вірусу сприйнятливі велика рогата худоба, вівці, кози, свині, та менш сприйнятливі коні, собаки, коти, морські свинки, миші. Вірус нестійкий у зовнішньому середовищі, гине при температурі 80°С упродовж однієї хвилини.

В інфікованих лейкозом тварин змінюються обмінні процеси і відбуваються зміни якісних характеристик молока, м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей продуктів обміну.

Джерелом інфекції є заражені вірусом лейкозу тварини. Вірус виділяється з організму заражених тварин з кров’ю, молоком, слиною, іншими секретами й екскретами. Не виключена можливість перезараження тварин певними кровосисними комахами та внутрішньоутробно.

Основними заходами ефективного забезпечення благополуччя тваринництва щодо лейкозу є: своєчасна діагностика хвороби.

Негайне виведення із стада тварин, які дали позитивний результат дослідження реакції імунодифузії (РІД), їх ізоляції з подальшою здачею на м’ясопереробне підприємство.

Проведення ідентифікації (обліку тварин) з видачею паспорта.

Дотримання асептики й антисептики при масових обробках тварин.

При плановому заборі крові на лейкоз від ВРХ у разі виникнення суперечок щодо висновків лабораторної діагностики лейкозу ВРХ на вимогу власника тварини Інститут з лабораторної діагностики в м. Києві проводить арбітражне дослідження за кошти власників, але не пізніше 14 діб від першого взяття крові. Відбір проб крові в таких випадках проводиться комісійно за участю спеціалістів державної лікарні ветеринарної медицини, представника територіальної громади. Результати арбітражних досліджень є остаточними.

У випадку отримання позитивних результатів лабораторних досліджень крові тварин забороняється: реалізовувати молоко на ринках та здавати на молокопереробні пункти, згодовувати молоко без попередньої пастеризації домашнім тваринам, випасати хворих на лейкоз тварин разом із здоровими в загальних стадах, , доїти одним доїльним апаратом хворих і здорових тварин. Після здачі хворих тварин у приміщенні, де їх утримували, слід провести дезінфекцію.

Звертаємося до власників тварин із проханням відповідально ставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини щорічної диспансеризації тварин з метою раннього виявлення захворювання, що може стати гарантією, що ваша тварина здорова, а продукція від неї безпечна.

Звертаємось до споживачів. Ми хочемо, щоб кожна людина дала собі відповідь на запитання: якби ви знали, що ця корова хвора на захворювання інфекційної природи, ви брали б від неї молоко для своєї дитинки? Звісно, тварину шкода, але ще більше шкода людину. Тварину можна купити нову, а от людину вже не відновиш…

Ми закликаємо не купувати молоко біля будинків, магазинів і в підворіттях! Для цього є агропродовольчі ринки, на яких власники корів реалізують молоко і молочні продукти після проведення ветеринарно-санітарної експертизи і обов’язково з ветеринарними документами, які підтверджують що тварина здорова.

Якщо ви все-таки купуєте молоко не на ринку, то вимагайте у власника або у реалізатора ветеринарну довідку, яка видається на здорових тварин кожного місяця, а також паспорт на тварину.

Небезпека для людини заразитись цією недугою зведена до мінімуму.

Сам по собі вірус лейкозу не передається від корови до людини, але вживати м’ясо або молочні продукти від хворої корови заборонено і в жодному разі не можна давати його дітям. Вся справа в тому, що Всесвітньою організацією охорони здоров’я доведено, що такі продукти несуть в собі небезпеку, що в майбутньому може призвести до розвитку ракових клітин та прогресування онкологічних хвороб. Тому від вживання молока і м’яса слід утриматися.

Бережіть себе та здоров’я своїх близьких!

Володарський відділ УБХП Білоцерківського району


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних