Профілактичні заходи для запобігання захворюваності риб у ставках
В основу подолання хвороб у риб покладена профілактика, так як попередити виникнення хвороби значно легше, ніж вести лікування. При цьому профілактика у ставковому рибництві повинна мати активний характер, тобто проводити її не тільки в разі виникнення епізоотії, а повсякчас. Така профілактика контролює умови утримання та годівлі риб у ставах, кормову базу у водоймах, стан риби у відношенні заразних і незаразних хвороб і т.д. Таким чином, профілактика охоплює всіх рибоводів та лікарсько-санітарні заходи.
Хвороби риб у ставковому рибництві розповсюджуються при перевезені хворої або зараженої риби, тому строге дотримання правил їх перевезення є важливим профілактичним заходом. Ці перевезення необхідно здійснювати у повній відповідності з інструкцією по ветеринарному надзору за перевезеннями живої риби, заплідненої ікри і т.д.
До перевезення допускається тільки жива рухлива риба, що не має механічних пошкоджень та наросту плісняви, з цілим лусковим покривом, без пухлин, з тонким шаром слизу на поверхні тіла. В період підготовки риби до відправки з рибницьких господарств проводять ветеринарний огляд не менше 100 екз. риб, при цьому повному паразитарному дослідженню виділяють 25 екз. (в т.ч. 3-5 плідників з числа вибракуваних). При вилові риби з природних водойм, вона підлягає клінічному дослідженню (по 25 екз. кожного виду із різних дільниць водойми).
Категорично забороняється перевозити рибу з водойм неблагополучних по краснусі коропів, інфекційному запалені плавального міхура, бранхіомікозу, фурункульозу, інфекційної анемії та хвороб, при яких передбачено карантин.
Не допускається до перевезення риба, якщо при огляді виявлені ознаки хвороби: здуття живота, вз'єрошення луски, сліпота, язви на шкірі, зруйнований зябровий апарат, біле або сіре забарвлення зябер.
Перевозити рибу необхідно у прозорій воді, що вміщує достатню кількість кисню, без шкідливих та отруйних речовин.
В ставових господарствах карантину підвергають тільки плідників та ремонтний молодняк. Річняків та цьоголіток не карантинують, оскільки для їх утримання необхідно великі площі ставів. В зв'язку з цим їх перевозять тільки із благополучних господарств.
Привезені у господарство плідники та ремонтний молодняк підлягають обов'язковому карантинуванню у карантинних ставах не менше 30 діб за умов середньодобової температури в ставах не нижче 120С. Якщо температура нижча, то термін карантизації збільшується. В зимовий час карантин продовжується на протязі всієї зими.
В рибницьких господарствах дезінфікують стави, риболовний інвентар, знаряддя лову, живорибну тару. У всіх рибних господарствах щорічно дезінфікують зимувальні стави, нерестовики, заболочені ділянки вирощувальних та нагульних ставів.
Щоб попередити появу інвазійних хвороб, всіх риб весною та восени купають у проти паразитарних ваннах з метою звільнення їх від паразитів. Через 4-6 років проводять також літування ставів з метою знищення у них збудників інфекційних та інвазійних хвороб.
Володарський відділ Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району ГУ ДПСС в Київській області.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)