Профілактичні заходи для запобігання захворюваності риб у ставках

Дата: 17.05.2024 16:02
Кількість переглядів: 67

Фото без описуВ основу подолання хвороб у риб покладена профілактика, так як попередити виникнення хвороби значно легше, ніж вести лікування. При цьому профілактика у ставковому рибництві повинна мати активний характер, тобто проводити її не тільки в разі виникнення епізоотії, а повсякчас. Така профілактика контролює умови утримання та годівлі риб у ставах, кормову базу у водоймах, стан риби у відношенні заразних і незаразних хвороб і т.д. Таким чином, профілактика охоплює всіх рибоводів та лікарсько-санітарні заходи.

Хвороби риб у ставковому рибництві розповсюджуються при перевезені хворої або зараженої риби, тому строге дотримання правил їх перевезення є важливим профілактичним заходом. Ці перевезення необхідно здійснювати у повній відповідності з інструкцією по ветеринарному надзору за перевезеннями живої риби, заплідненої ікри і т.д.

До перевезення допускається тільки жива рухлива риба, що не має механічних пошкоджень та наросту плісняви, з цілим лусковим покривом, без пухлин, з тонким шаром слизу на поверхні тіла. В період підготовки риби до відправки з рибницьких господарств проводять ветеринарний огляд не менше 100 екз. риб, при цьому повному паразитарному дослідженню виділяють 25 екз. (в т.ч. 3-5 плідників з числа вибракуваних). При вилові риби з природних водойм, вона підлягає клінічному дослідженню (по 25 екз. кожного виду із різних дільниць водойми).

Категорично забороняється перевозити рибу з водойм неблагополучних по краснусі коропів, інфекційному запалені плавального міхура, бранхіомікозу, фурункульозу, інфекційної анемії та хвороб, при яких передбачено карантин.

Не допускається до перевезення риба, якщо при огляді виявлені ознаки хвороби: здуття живота, вз'єрошення луски, сліпота, язви на шкірі, зруйнований зябровий апарат, біле або сіре забарвлення зябер.

Перевозити рибу необхідно у прозорій воді, що вміщує достатню кількість кисню, без шкідливих та отруйних речовин.

В ставових господарствах карантину підвергають тільки плідників та ремонтний молодняк. Річняків та цьоголіток не карантинують, оскільки для їх утримання необхідно великі площі ставів. В зв'язку з цим їх перевозять тільки із благополучних господарств.

Привезені у господарство плідники та ремонтний молодняк підлягають обов'язковому карантинуванню у карантинних ставах не менше 30 діб за умов середньодобової температури в ставах не нижче 120С. Якщо температура нижча, то термін карантизації збільшується. В зимовий час карантин продовжується на протязі всієї зими.

В рибницьких господарствах дезінфікують стави, риболовний інвентар, знаряддя лову, живорибну тару. У всіх рибних господарствах щорічно дезінфікують зимувальні стави, нерестовики, заболочені ділянки вирощувальних та нагульних ставів.

Щоб попередити появу інвазійних хвороб, всіх риб весною та восени купають у проти паразитарних ваннах з метою звільнення їх від паразитів. Через 4-6 років проводять також літування ставів з метою знищення у них збудників інфекційних та інвазійних хвороб.

Володарський відділ Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району ГУ ДПСС в Київській області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних