Затвердження Порядку видачі погодження на поширення в Україні сортів овочевих культур

Дата: 25.04.2024 11:05
Кількість переглядів: 38

Фото без описуКабінет Міністрів України, відповідно до частини шостої статті 38 Закону України “Про охорону прав на сорти рослин”, ПОСТАНОВОЮ від 23 лютого 2024 р. № 200 затвердив Порядок видачі погодження на поширення в Україні сортів овочевих культур, заявки на які подані до Міністерства аграрної політики та продовольства з метою державної реєстрації сорту до прийняття рішення про його державну реєстрацію (далі-Порядок). Ознайомитися детальніше зі змістом цієї постанови можна за посиланням.

Погодження може бути видано заявнику, який подав заявку на сорт відповідно до вимог Закону України про «Охорону прав на сорти рослин» або його представнику (далі — заявник).

Мінагрополітики веде та постійно оновлює на своєму офіційному вебсайті перелік сортів овочевих культур, які можуть поширюватися в Україні до прийняття рішення про державну реєстрацію сорту на підставі виданих ним погоджень.

Порядок визначає процедуру видачі погодження на поширення в Україні сортів овочевих культур, заявки на які подані до Мінагрополітики з метою державної реєстрації сорту до прийняття рішення про його державну реєстрацію (далі - погодження)  і передбачає таку послідовність дій:

  • Подання заяви заявником. Для отримання погодження заявник подає до Мінагрополітики в паперовій або електронній формі заяву на видачу погодження (далі - заява) за формою, затвердженою Мінагрополітики.
  • Встановлення Мінагрополітики відповідності заяви вимогам цього Порядку.
  • Видача Мінагрополітики погодження або  повідомлення про відмову у  його видачі.
  • Продовження Мінагрополітики строку дії погодження на підставі поданої  заявником заяви або  відмова у продовженні строку дії погодження шляхом його скасування.
  • Оприлюднення Мінагрополітики відомостей про скасування погодження або закінчення строку його дії. При цьому з моменту оприлюднення відомостей про скасування погодження або закінчення строку його дії забороняється поширювати в Україні сорти овочевих культур, введені в обіг згідно з таким погодженням.

Заявник протягом шести місяців з дня оприлюднення та отримання повідомлення про скасування погодження повинен поінформувати Мінагрополітики про вжиті заходи щодо вилучення з обігу сортів овочевих культур, що поширювалися в Україні відповідно до скасованого погодження.

Щодо умов поширення сортів, щодо яких отримано погодження

  • Дозволяється поширювати сорт із дотриманням вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва від дати оформлення погодження на поширення в Україні сорту овочевих культур, до прийняття рішення про державну реєстрацію сорту.
  • Сорти овочевих культур, які поширюються відповідно до отриманого погодження, підлягають обов’язковому ділянковому (ґрунтовому) контролю.

Заявник повинен:

  • вести облік усіх партій насіння, на які отримано погодження, та подавати інформацію щодо них Мінагрополітики і Держпродспоживслужбі за запитом протягом не менше трьох років з дати видачі погодження;
  • відбирати зразки з кожної партії, призначеної для продажу, зберігати їх протягом трьох років і подавати їх на запит Мінагрополітики та Держпродспоживслужби протягом зберігання;
  • подавати до Мінагрополітики звіт щодо практичного досвіду їх вирощування у порядку, встановленому Мінагрополітики.

Даний матеріал носить лише інформаційний, рекомендаційний та роз’яснювальний характер.

Головний спеціаліст відділу контролю 
у сфері насінництва та розсадництва, та якості зерна
управління контролю в сфері насінництва та розсадництва,
карантину та захисту рослин 
Головного Управління Держпродспоживслужби
в Київській області Світлана ЧУБКО


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних