Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

Дата: 08.02.2024 13:25
Кількість переглядів: 44

Фото без описуУ зв’язку з підвищенням росту захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції (ГРВІ) Держпродспоживслужба звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань. Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%.

Грип – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та навіть ризиком смерті, збудником якого є віруси трьох типів: А, В, С. Віруси грипу В і С викликають поодинокі захворювання, вірус типу А найчастіше стає причиною спалахів.

Грип дуже легко передається повітряно-крапельним шляхом. Навіть хворий із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів, особливо перші 7 днів. Зазвичай симптоми грипу з’являються раптово, найчастіше це: підвищення температури тіла до 38°С і вище; головний біль, біль у м'язах, біль у горлі; кашель; нежить.

Особливо вразливими до інфекції є діти віком до 5 років; вагітні жінки; люди похилого віку; люди з надмірною вагою; хворі на діабет, хронічні легеневі та серцево-судинні захворювання; люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво знижує їхні шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто – і вижити.

Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники; вчителі й вихователі; продавці; водії громадського транспорту; усі, хто працює в багатолюдних місцях. У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

Правильна профілактика грипу допоможе захистити себе та оточуючих від зараження та запобігти поширенню небезпечних вірусів, якщо дотримуватись кількох простих речей:

  • якщо захворіли – візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий «трудовий героїзм» лише сприятиме поширенню інфекції;
  • уникати скупчень людей – аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми;
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни та користуватися одноразовими масками при необхідності – щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;
  • регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини;
  • повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням;
  • турбуватися про чистоту рук – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту та намагатися якомога рідше торкатися обличчя руками.

Проте найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. Щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Вакцинація посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання та здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

Бережіть себе та своє здоров'я!

Управління безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини, державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Білоцерківського району


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних