Обережно! Вірусний гепатит А

Дата: 02.11.2023 14:58
Кількість переглядів: 220

Фото без описуЗа інформацією МОЗ України у  Вінницькій області зареєстровано спалах гепатиту А. Станом на 31.10.23, зафіксовано вже 247 випадків захворювання на вірусний гепатит А, зокрема 16 – за минулу добу. Із них лабораторно підтверджені 207 випадків, 118 людей перебувають на стаціонарному лікуванні. Серед захворілих – 35 дітей, у тому числі дошкільного віку. Хворіють також 9 студентів, серед працівників закладів освіти зафіксовано 13, випадків вірусного гепатиту А, серед медиків - 7. Поодинокі випадки захворювання, окрім Вінниці, зареєстрували і в інших територіальних громадах області. Хворих на гепатит А виявили у Могилеві-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині.   Оскільки джерелом інфекції є хвора людина,  ризик розповсюдження хвороби   можливий  з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Поширення вірусу відбувається здебільшого в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період та субклінічну стадію характеризується сплесками інфекцій навесні й восени.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0С протягом перших 2-3 днів, ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність гепатиту А.

Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет, однак  можливі ускладнення з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

  • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • під час неорганізованого відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої);
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати кип’ятком;
  • чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
  • не займатись самолікуванням, за появи перших ознак захворювання терміново звернутися до лікаря.

Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень. Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни під час приготування страв, якісне миття фруктів та овочів.

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А  є проведення вакцинації.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного 

  законодавства Білоцерківського  районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Київській  області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних