За перші два дні роботи нового функціоналу в Дії сервісні центри МВС Київської області отримали три з половиною тисячі запитів на обмін та відновлення посвідчень водія

Дата: 31.05.2023 09:23
Кількість переглядів: 73

Фото без опису23 травня 2023 року послуга обміну і відновлення посвідчення водія стала доступною в застосунку Дія. Відтепер можна подати заявку на заміну свого водійського через застосунок у кілька кліків. Замовити можна як фізичний пластиковий документ і забрати його у сервісному центрі МВС особисто, так і Е-посвідчення, яке є виключно цифровим і дійсним лише на території України.

Із запуском цієї послуги Україна стала першою країною в Європі, де можна відмовитись від фізичного пластикового бланку посвідчення водія, а виготовити лише цифровий документ.

Обмін посвідчення водія актуальний, коли:

  • закінчився термін дії наявного у водія документу;
  • написи на бланку затерлись і не читаються;
  • водій змінив особисті дані (прізвище, ім’я, по-батькові, стать);
  • за бажанням власника замінити старе посвідчення на нове.

Відновлення посвідчення водія потрібно коли:

  • посвідчення водія було втрачено чи знищено;
  • документ викрали тощо.

«Варто нагадати, що Кабінет міністрів України ще у березні 2022 року розширив можливості використання протермінованого посвідчення водія у зв’язку з запровадженням воєнного стану. Тобто, водій допускається до керування транспортними засобами за умови наявності в нього посвідчення водія, виданого вперше на 2 роки, термін дії якого закінчився. Також на час дії воєнного стану в Україні для обміну та відновлення посвідчення водія медична довідка не є обов’язковою. Графа про групу крові водія може залишатися незаповненою зараз – це не впливає на чинність документу. Саме тому при замовленні послуги в Дії немає графи, куди потрібно прикріпити медичну довідку про придатність до керування транспортними засобами», – зазначив начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Київській області Сергій Петров.

Фото без опису

Тож щоб подати заяву на обмін або відновлення посвідчення водія в Дії:

  • перейдіть до меню «Послуги» та натисніть «Заміна посвідчення водія» або натисніть на значок контекстного меню на цифровому водійському та оберіть «Замінити посвідчення»;
  • оберіть причину заміни документа;
  • підтвердіть або вкажіть місце реєстрації проживання;
  • оберіть тип посвідчення: цифрове (Е-посвідчення) чи пластик+цифрове (звичайний формат);
  • оберіть сервісний центр МВС, де вам буде зручно забрати пластиковий документ;
  • підтвердіть або вкажіть ваші контактні дані;
  • підпишіть заяву;
  • сплатіть за послугу.

        Фото без опису  Фото без опису

Після подачі заявки на обмін або відновлення посвідчення водія протягом 10 хвилин варто сплатити за послугу, інакше заява анулюється.

І все – стежте  за статусом заявки і після виготовлення прямуйте до обраного сервісного центру МВС, щоб забрати нове пластикове посвідчення. Або ж просто зачекайте, коли  Дія надішле push-повідомлення про готовність Е-посвідчення.

Обмін Е-посвідчення на звичайне пластикове посвідчення водія із його відображенням також у Дії та Електронному кабінеті водія відбувається так само, як і обмін звичайного на звичайне.

Е-посвідчення має свої серії та номери, як і бланки фізичних посвідчень водія, до яких усі звикли. Українські водії отримали додаткову опцію у користуванні електронними документами. Можна не сплачувати вартість бланкової продукції.

«Фактично за два з половиною дні роботи функціоналу в Дії сервісні центри МВС Київської області отримали  більше трьох з половиною тисяч запитів на обмін та відновлення посвідчення водія. Опрацьовано  майже 2 000. Із усієї кількості надісланих заяв   85 %  осіб забажали отримати оцифровані посвідчення і лише 15 % – звичні, виготовлені на пластику. Тільки наш сервісний центр МВС у Вишгороді отримав  майже три тисячі заявок. Ми докладаємо максимум зусиль, аби опрацювання таких заяв відбувалось у найкоротший термін. Хоча законодавством передбачено термін 5 днів», – розповів начальник територіального сервісного центру № 3245 РСЦ ГСЦ МВс в Київській області Микола Іщенко.

Фото без опису

Диджиталізація держаних послуг – це запит суспільства, на який сервісні центри МВС завжди готові реагувати.  Тому днями міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що у вересні 2023 року спільно з Міністерством цифрової трансформації України весь процес купівлі-продажу автомобілів переведуть у цифровий формат  –  в Дію. Для цього достатньо буде мати два смартфони, щоб укласти договір купівлі-продажу транспортного засобу і підписати його своїми цифровими підписами.

Покупець також зможе обирати формат свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу: або  звичний пластик із його цифровим відображенням в Дії, або  лише Е-документ без пластикового бланку, який буде діяти лише на території України та в країнах, де визнають оцифровані документи у нашому за стосунку Дія – у Польщі та Молдові. Крім того, новий власник авто зможе обрати зручний спосіб отримання номерних знаків: чи замовити доставку поштою, чи самостійно забрати в обраному сервісному центрі МВС. Проте, це - лише плани на найближче майбутнє.

Тож посвідчення водія або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в застосунку Дія не просто стає рівнозначним до фізичних документів, а може повністю їх замінювати.  Ці документи можуть бути єдиними наявними у водія та власника транспортного засобу.

Цифрова держава і зручний державний сервіс – це те, що українці будують навіть під час війни. Головний сервісний центр і надалі працюватиме спільно з Міністерством цифрової трансформації над рішеннями, які дозволять спрощувати отримання адміністративних послуг.

Стежте за оновленням інформації на нашому сайті https://kyivobl.hsc.gov.ua  , аби бути в курсі останніх новин.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук.

Головний сервісний центр МВС


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних