Щодо змін до законодавства у частині забезпечення санаторно-курортним лікуванням ветеранів війни та осіб з інвалідністю

Дата: 24.05.2023 14:55
Кількість переглядів: 112

Фото без описуОздоровлення осіб з інвалідністю, ветеранів війни та пільгових категорій громадян здійснюється відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів  в Україні» та визначається Порядком забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення (крім м. Києва) рад», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року № 187.

Цей Порядок визначає механізм забезпечення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення (крім м. Києва) рад санаторно-курортними путівками осіб відповідно до Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про жертви нацистських переслідувань”, “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, а також механізм забезпечення пільговим санаторно-курортним лікуванням осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, визначених ст. 4 Закону України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”, та виплати їм компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

За рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Соціальний захист осіб з інвалідністю”, здійснюється забезпечення путівками, пільговим санаторно-курортним лікуванням та виплата компенсації:

  • особам з інвалідністю усіх категорій, у тому числі особам, інвалідність яких пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням  - за напрямом забезпечення санаторно-курортними путівками осіб з інвалідністю;
  • особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, визначеним ст. 4 Закону України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей” - за напрямом забезпечення пільговим санаторно-курортним лікуванням та виплати компенсації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.2023 № 120 «Деякі питання соціального захисту осіб з інвалідністю» внесено зміни до ПКМУ 187 в частині забезпечення за рахунок коштів місцевих бюджетів путівками осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (далі - ветерани війни), осіб, зазначених у статтях 6-1-6-4 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Таким чином, ветерани війни втратили право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням за державні кошти, але отримали право отримати путівку за кошти місцевого бюджету.

На санаторно-курортне лікування  пільгові категорії громадян мають право на такі терміни:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни ( 1 раз на рік строком 18-21 день);
  • учасники бойових дій (1 раз на рік строком 18-21 день);
  • учасники війни (1 раз на рік строком 18-21 день);
  • члени сім'ї загиблого ветерана війни (1 раз на 2 роки терміном 21 день);
  • особи з інвалідністю з дитинства та від загального захворювання (в порядку черговості в міру надходження путівок терміном 18 днів);
  • особи з інвалідністю із захворюваннями нервової системи І і ІІ групи спинального профілю терміном 35 днів у порядку черговості в міру надходження путівок).

Відповідно до п. 18 постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2006 № 187 «Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян та виплати їм компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення (крім м. Києва) рад» оплата путівок для ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, або жертв нацистських переслідувань здійснюється у порядку, встановленому органами місцевого самоврядування.  


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних