ПРАВЕЦЬ - НЕБЕЗПЕЧНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 21.03.2023 15:07
Кількість переглядів: 148

Правець – це гостре інфекційне захворювання, викликане бактерією Clostridium tetani. Воно характеризується ураженням нервової системи і нерідко становить небезпеку для життя.

На території України за 2022 рік зареєстровано 11 випадків правця (  2021 році-5).

Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається. 

Спори правця дуже стійкі і розвиваються в умовах відсутності кисню. Вони витримують нагрівання до 80 градусів протягом години, у висушеному вигляді без доступу світла зберігаються до 10 років, а спори навіть при кип’ятінні протягом 30-60 хвилин гинуть не в 100% випадків.

Симптоми захворювання можуть з’явитися у термін  від 3-го до 21-го дня після зараження. Це зокрема: головний біль, спазми м’язів обличчя, підвищення температури та надмірне потовиділення, м’язові спазми (часто в шлунку), болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття, неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм), ламкість кісток, ускладнення дихання.

У разі появи перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря. За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров’я.

Для лікування правця використовується антитоксин правцевий та протиправцевий імуноглобулін. Який препарат вводити і скільки – залежить від стану хворого і часу, скільки минуло від моменту зараження.

Єдиний спосіб запобігти правцю – вакцинація.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, імунізація від правця (а з ним – і від дифтерії у складі комбінованої вакцини) здійснюється у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Імунітет не зберігається все життя, ревакцинація потрібна у 26, 36, 46, 56 і далі – кожні десять років.

Перевірте свій вакцинальний статус. Якщо минуло понад 10 років з останнього щеплення проти правця, обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря або найближчої амбулаторії.

Вакцини від дифтерії і правця в державних закладах охорони здоров’я безоплатні.

Потурбуйтеся про власний захист! Зробить щеплення проти правця.

При появі перших симптомів захворювання, негайно звертайтеся до лікаря!

Бережіть себе і своїх близьких!

                  Білоцерківська районна філія ДУ «Київський ОЦКПХМОЗ»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.