Сімейні фермерські господарства та їхні особливості

Дата: 07.03.2023 15:28
Кількість переглядів: 1219

Фермерські господарства (далі - ФГ) без статусу юридичної особи, фізичні особи підприємці (далі - ФОП) створюються одноосібно, або спільно з членами своєї сім’ї. Останні називаються сімейними, утворюються відповідно до закону України «Про фермерське господарство», між членами ФГ укладається договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, який має бути нотаріально засвідчений (частина 2 ст. 81 закону України «Про фермерське господарство»). Членами сімейного ФГ можуть бути тільки члени сім’ї та родичі засновника. Головою ФГ також має бути тільки член сім’ї (частина 5 ст. 1 закону України «Про фермерське господарство»). Склад таких осіб-родичів визначають відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України.Фото без опису

Одноосібні ФГ – це теж сімейні фермерські господарства за умови, що такий голова  ФГ склав декларацію про створення сімейного ФГ. Навіть, якщо такий ФГ взагалі не має сім’ї, то це не порушення, так як відповідно до частини 3 ст. 3 Сімейного кодексу України права члена сім’ї може мати одинока особа.

Площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів ФГ становить не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів сукупно.

Сімейний статус дає можливість ФГ (ФОП) бути платником єдиного податку 4 групи та користуватися пріоритетною державною підтримкою. Так, сімейним ФГ, ФОП надається державна підтримка згідно з законом України «Про державну підтримку сільського господарства в Україні». Пріоритет у отриманні такої державної підтримки мають малі ФГ, що мають у власності та/або користуванні не більше 100 га земель сільськогосподарського призначення.

Державна підтримка полягає у здешевленні кредитів та лізингових платежів.

Умови створення сімейного ФГ прописані в нормах закону України «Про фермерське господарство».

Перша умова – наявність у власності та/або у користуванні громадян (майбутніх членів ФГ) земельних ділянок для ведення:

фермерського господарства;

товарного сільськогосподарського виробництва;

особистого селянського господарства;

Другою умовою є наявність родинних зв’язків між громадянами, які будуть майбутніми членами сімейного ФГ.

Відповідно до частини  5 ст. 1 закону України «Про фермерське господарство»

у формі ФОП має статус сімейного ФГ, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім’ї відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України. 

Третьою умовою визначено, що ФГ є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на відповідних земельних ділянках, про які вже сказали вище. Тобто, фермерське господарство створюється виключно для спільної діяльності громадян (членів господарства) з виробництва товарної сільськогосподарської продукції.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних