Мінімальне податкове зобов’язання – основні правила і вимоги

Дата: 07.03.2023 15:16
Кількість переглядів: 3110

З 1 січня 2023 року вступили в дію зміни до Податкового кодексу України, які передбачають введення нового збору – мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки.

З 2023 року впроваджується сплата МПЗ  на 1 га сільськогосподарських угідь (згідно із частиною 2 ст. 22 Земельного кодексу України до сільськогосподарських угідь належать: рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги). Це мінімальне зобов'язання зі сплати податків, які необхідно сплатити за користування (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) або володіння земельною ділянкою.

Податок поширюється на власників та користувачів земель, що розташовані за межами населених пунктів, а також у їх межах (лише якщо їх розмір становить понад 0,5 га).Фото без опису

Мінімальне податкове зобов'язання включає в себе податок на прибуток підприємств, податок з доходу фізичних осіб, військовий збір, єдиний податок та земельний податок.

Обов'язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки. У випадку передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування МПЗ мають сплачувати орендарі або користувачі такої земельної ділянки,  якщо таке право користування зареєстроване належним чином.

Розрахунок МПЗ здійснюється за формулою, яка прив'язана або до нормативної грошової оцінки самої земельної ділянки (далі - НГО), якщо така оцінка проведена, або до середнього розміру вартості 1 га ріллі по Київській області станом на 01.01.2022, або до НГО 1 га в області.

 Якщо нормативно грошова оцінка проведена: МПЗ = НГОд x К x М / 12, де:

МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання;

НГОд – нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим Кодексом для справляння плати за землю;

К – коефіцієнт, який становить 0,05; (2022-2023 рік - 0,04, для платників єдиного податку четвертої групи фізичних осіб-підприємців , які провадять діяльність в межах фермерського господарства коефіцієнт «К» застосовується у розмірі 0,02);

М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

 Якщо нормативно грошова оцінка не проведена: МПЗ = 26531,0 x S x К x М/12, де:

МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання;

26531,0  – нормативна грошова оцінка 1 га ріллі вартості 1 га ріллі по Київській області станом на 01.01.2022, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Податковим кодексом України для справляння плати за землю;

S – площа земельної ділянки, в га;

К – коефіцієнт, який становить 0,05; (2022-2023 рік - 0,04, для платників єдиного податку четвертої групи фізичних осіб-підприємців , які провадять діяльність в межах фермерського господарства коефіцієнт «К» застосовується у розмірі  0,02);

М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Юридичні особи та фізичні особи-підприємці будуть зобов’язані у складі податкової декларації за рік подавати додаток з розрахунком загального МПЗ за 2022 рік. Варто зазначити, що фізичним особам не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Державна податкова служба України до 1 липня поточного року самостійно визначатиме розмір загального МПЗ і надсилатиме Податкове повідомлення-рішення (далі — ППР).

Ті, хто отримав ППР від Державної податкової служби України, має сплатити визначену суму МПЗ протягом 60 днів із дня вручення. Той, хто не згоден із розрахунком МПЗ, має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення ППР.

Отже, вперше фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи - підприємці, отримають податкове повідомлення-рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, до  01.07.2023 від податкового органу.

Одноосібниками до 1 травня подається декларація про майновий стан і доходи громадян, одержані у 2022 році. Орган оподаткування обраховує суму МПЗ за мінусом податку на доходи фізичних осіб, військового збору та земельного податку за земельні ділянки.

Платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

МПЗ не визначається щодо:

  1. земельних ділянок, які використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами);
  2. земель запасу;
  3. невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих цими органами в оренду;
  4. зон Чорнобильської катастрофи;
  5. сільгоспугідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища, перелоги), які належать фізособам на праві власності та/або на праві користування та станом на 01.01.2022  знаходилися у межах населених пунктів (п. 38-1.2 Податкового кодексу України).

Детальні роз’яснення та розрахунок щодо застосування механізму МПЗ вам надасть Володарське ДПІ ГУ ДПС у Київські області.


Коментарі:

Ольга Корницька
2023-05-17 22:49:11

Вкажіть статтю ПКУ, якою визначено, що податок поширюється на власників та користувачів земель, що розташовані за межами населених пунктів, а також у їх межах (лише якщо їх розмір становить понад 0,5 га).

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних