Філія «Білоцерківське лісове господарство» ДП «Ліси України» надає роз'яснення щодо самовільного збирання сухостою в лісі

Дата: 30.01.2023 16:45
Кількість переглядів: 4151

Фото без описуВідповідно до ст. 65 Лісового кодексу України, використання лісових ресурсів може здійснюватися в порядку загального і спеціального використання.

Загальне використання лісових ресурсів визначено ст. 66 Лісового кодексу України, а саме громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав’яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби ТОЩО, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ст. 67 Лісового кодексу України у порядку спеціального використання можуть здійснюватися такі види використання лісових ресурсів:

  1. заготівля деревини;
  2. заготівля другорядних лісових матеріалів;
  3. побічні лісові користування;
  4. використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей, потреб мисливського господарства, проведення науково-дослідних робіт.

Порядок та умови здійснення спеціального використання лісових ресурсів встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Тобто, загальне використання лісових ресурсів має незавершений перелік (.ТОЩО...) того, що дозволено збирати в лісі, разом з тим є уточнення до цього переліку (...крім випадків...), а саме те, що туди може відноситись все інше, що не передбачено в статтях Лісового Кодексу України чи інших законодавчих актах. Заготівлі деревини в цьому списку бути не може, тому що вона відноситься до спеціального використання лісових ресурсів.

Згідно п. 34 Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою КМУ від 27.07.1995 № 555 (із змінами), прибирання поваленого сухостою підпадає під такий лісогосподарський захід - як ліквідація захаращеності.

Ліквідація захаращеності здійснюється шляхом прибирання поваленого сухостою (з відхиленням стовбура більше ніж на ЗО градусів від вертикальної осі) та хмизу.

Прибирання (ліквідація) захаращеності відноситься до спеціального використання лісових ресурсів і потребує виписки лісорубного квитка (ст. 69 Лісового Кодексу України).

Загальне використання лісових ресурсів не передбачає заготівлі деревини, (ст. 66 Лісового Кодексу України).

Спеціальне використання лісових ресурсів є платним згідно статті 256 Податкового кодексу України.

Відсутність спеціального дозволу на використання лісових ресурсів кваліфікується як незаконна порубка і тягне за собою відповідальність (ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Термін «рубання лісу» означає, що це процес рубання та видалення дерев з лісу.

Сушняк (валежник) - мертві дерева, що лежать на землі.

Тобто, видалення мертвих дерев (що лежать на землі) з лісу прирівнюється до незаконного рубання. Відповідальність за яке передбачена ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Таким чином, законодавством не передбачена можливість заготівлі/збору населенням у лісах дров’яної деревини, поваленого сухостою, що вцілому відноситься до ліквідної деревини (ліквідна деревина - та, яку можна використати у господарських цілях).

Філія «Білоцерківське лісове господарство» ДП «Ліси України»


Коментарі:

Шевченко Віктор
2023-01-31 07:10:07

Адмін відповідальність настає виключно за вирубку! Інакше було зазначене і інші обставини в диспозиції даної статті! Зазначене порівняння в вищевикладеному аналізі є правонеспроможним відносно відповідальності за збирання валежнтку!

Анонім
2023-01-30 17:19:18

Доброго дня. Тобто люди хай мерзнуть а валежники гниють а лісних буде продавати живі дерева!!! А що тоді можна людям в лісі робити???

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних