Як не замерзнути – поради рятувальників!

Дата: 21.12.2022 16:52
Кількість переглядів: 160

Головний принцип одягу - це його багатошаровість. Першою має бути термобілизна. Її функція в тому, щоб миттєво відвести від тіла вологу, яка виділяється.

Якщо виходите на вулицю надовго, віддайте перевагу термотканині – за своєю структурою вона не накопичує вологу, а відводить її від тіла, щоб вона випарувалася з поверхні. Другий шар - флісовий одяг. Кофта або толстовка з цієї тканини відмінно зберігає тепло. Третій шар - куртка або пальто. Під час сильних холодів ми замерзаємо не стільки через низькі температури, скільки через пронизливий вітер. Щоб від цього вберегтися, подбайте, щоб одяг захищав вас від його поривів. У цьому плані від морозного вітру пуховики набагато практичніші, ніж витончені дублянки чи шуби.

Щоб не замерзнути, і одяг, і взуття не повинні щільно прилягати до тіла. Це заважає кровопостачанню й прискорює замерзання. В одязі ви повинні відчувати себе вільно. Між шарами повинна залишатися невелика відстань - повітряний прошарок.

Це ж стосується і взуття. Про модельні чобітки в холоднечу варто забути. Взуття повинно бути не тільки теплим, але і досить вільним, щоб ви могли ворушити в ньому пальцями. Чим тісніше ногам у взутті, тим вразливіші пальці для холоду. Тому не перестарайтеся, натягуючи зайву пару шкарпеток, краще залиште собі «простір для маневрів».

При холодній погоді треба обов’язково вдягати рукавиці. Також важливий шарф, яким, при потребі, можна прикрити обличчя.

Як би тепло і правильно ви не одягнулися, але якщо на морозі ви будете стояти без руху, досить швидко замерзнете . Одяг покликаний зберігати тепло нашого тіла. А щоб тепла вироблялося достатньо, необхідно рухатися. Не обов'язково бігати. Енергійної ходьби цілком достатньо, щоб відчувати себе комфортно. Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Захищайте відкриті ділянки шкіри.

Не виходьте на мороз голодними. Обов'язково добре поїжте краще щось висококалорійне. Замерзли – також з'їжте що-небудь.

Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.

По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

Категорично заборонено торкатися металу. Метал дуже добре проводить тепло і у місці дотику може виникнути обмороження. Під час роботи з такими матеріалами на морозі неодмінно використовуйте рукавички.

Категорично заборонено вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, а це призводить до швидших втрат тепла. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Пам'ятайте, якщо у вас з'явилися симптоми переохолодження – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення на кілька годин, зігрійтеся, попоїжте.

Білоцерківське районне управління ГУ ДСНС України у Київській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.