Виявлення генетично модифікованих організмів в посівах сільськогосподарських культур або зібраному врожаю в умовах військового часу

Дата: 15.09.2022 08:29
Кількість переглядів: 184

Фото без описуВикористання генетично модифікованих організмів регулюється Законом України  ст.1  від 31 травня 2007 року №1103-V  «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» генетично модифікований організм, живий змінений організм (ГМО) - будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах.  Обов’язковою умовою використання ГМО у відкритій системі є наявність методів і методик їх ідентифікації, розроблених за міжнародними стандартами та затверджених в установленому порядку в Україні.  Ст.13 ЗУ № 1103-ІV забороняється вивільнення у навколишнє природне середовище ГМО до їх державної реєстрації, крім вивільнення в навколишнє середовище при проведенні випробовувань.

Нормами закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації (стаття 15 ЗУ №1103-V).

Також забороняється ввезення на митну територію України ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації, за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробовувань) (стаття 16 ЗУ №1103-V).

В Київській області державний нагляд (контроль) за дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форм власності  здійснює відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Згідно з чинним законодавством заходи державного нагляду (контролю) можуть бути плановими та позаплановими. Планові перевірки здійснюються відповідно до річних планів, які затверджуються до 1 грудня року, що передує плановому, за умови письмового повідомлення суб’єкта господарювання не пізніше ніж за 10 днів до початку перевірки. Частота планових перевірок визначається ступенем ризику від провадження відповідної господарської діяльності.

Суб’єкти господарювання, які бажають отримати інформацію щодо виявлення, наявності (присутності) незареєстрованих генетично модифікованих організмів в посівах сільськогосподарських культур або зібраному врожаю, мають можливість відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» звернутися до ГУ Держпродспоживслужби в Київській області з письмовою заявою про здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Зазначу, що в умовах військового часу такий позаплановий захід проводиться виключно за бажанням суб’єкта господарювання. Про це повідомляла пресслужба Держпродспоживслужби України.

Аналітичні дослідження відібраних під час проведення державного нагляду (контролю) зразків на якісне виявлення (присутність) ГМО проводяться виключно в акредитованих лабораторіях Держпродспоживслужби. Завдяки універсальності наявних тест-систем (однак кількість таких тест-систем обмежена) фахівці лабораторії можуть проводити дослідження таких ризико-небезпечних сільськогосподарських культур, як, соя, кукурудза, пшениця, соняшник, ріпак. Дослідження на наявність (присутність) незареєстрованих ГМО в посівах сільськогосподарських культур та зібраному врожаю проводяться безкоштовно.

З огляду на вказане, рекомендуємо з усіх питань стосовно проведення таких заходів, звертатися до фахівців ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Разом з тим повідомляю, що порушення вимог Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність.

Головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва
та розсадництва ГУ ДПССС в Київській області С.М.Чубко


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних