Смертельно небезпечна в’ялена риба
В Україні почастішали випадки отруєння в’яленою, копченою, соленою або консервованою рибою.
За інформацією Держпродспоживслужби, з початку року в Україні зареєстровано 43 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждали 46 осіб, двоє хворих померли. Летальні випадки, що зареєстровані , пов’язані із вживанням м’ясного паштету домашнього виготовлення та риби, придбаної в місці стихійної торгівлі.
За попередніми результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 18 випадків були пов’язані з вживанням в’яленої, смаженої риби, ще стільки ж – із консервацією домашнього приготування. Ймовірною причиною решти випадків захворювання на ботулізм стала продукція промислового виробництва.
Аби уникнути ботулізму, Володарський відділ ГУ ДПСС в Київській області радить не купувати рибу та рибопродукти «з рук», виготовлену в домашніх умовах, на стихійних ринках і у невстановлених місцях. Адже неорганізовану торгівлю ніхто не контролює. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їхню безпеку і якість. Також часто продавці на стихійних ринках не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають можливості дотримуватися правил особистої гігієни.
Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема, отруєння, інфекційні та паразитарні захворювання, а також смертельну хворобу – ботулізм.
Але не завжди ця смертельно небезпечна рибна продукція придбана на стихійних ринках. Тож сьогодні споживачі мають бути пильними при купівлі риби та рибопродуктів.
Володарський відділ ГУ ДПСС в Київській області рекомендує споживачам при виготовленні, купівлі та вживанні рибних продуктів дотримуватися комплексу правил, головними з яких є:
- захищати харчові продукти і рибну сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- слід неухильно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих, в’ялених та копчених продуктів;
- не їсти консерви з бомбажем (здуття) або при підозрі на недоброякісність;
- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності. Якщо рибна продукція викликає у вас підозру щодо свіжості та якості, краще відмовитися від її купівлі.
- вживати рибні консерви тільки промислового виготовлення, бо технологія та рецептура їх приготування розроблена із врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- при купівлі готової рибної продукції звертати увагу на цілісність упаковки, зовнішній вигляд, терміни придатності та умови зберігання. Покупець має право вимагати надання супровідних документів, які підтверджують безпечність та якість продукції (сертифікати походження, відповідності та якості).
Якщо у вас виникли питання щодо якості й безпечності придбаної риби та рибопродуктів, звертайтеся до Володарського відділу ГУ ДПСС в Київській області за телефоном: 5-01-35 або електронною адресою: volodarka@dpssko.gov.ua
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)