Гриби: це корисно чи смертельно небезпечно?

Дата: 02.09.2022 18:49
Кількість переглядів: 247

Фото без описуНаступив час збирання грибів. Але війна в Україні внесла серйозні корективи в наше життя, тому вирушати в ліс категорично заборонено!

При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби корисні.

Чим вони корисні?

За харчовою цінністю гриби не поступаються м’ясу, овочам і фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки (сушінні або варінні). Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.

Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні – це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білку гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.

Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні кожній людині для виконання. Дотримуйтеся їх.

Застерігаємо!

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.

Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.-Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали.

Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність. Ці дослідження проводяться безкоштовно.

Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення – «бульба» – оточене оболонкою.

Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.

Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.

Не збирайте печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках,в вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома принесені гриби. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При кулінарній обробці прокип’ятіть гриби 7-10 хвилин, відвар злийте, після чого гриби можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, але у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.
  • Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Запам’ятайте:

1. Грибні страви можуть з’являтися на вашому столі не частіше 1-2 разів на місяць.

2. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних