З початку року сервісні центри МВС Київської області видали вперше понад 12 тисяч 200 посвідчень водіїв

Дата: 19.08.2022 10:20
Кількість переглядів: 265

За 7 місяців нинішнього року 12 тисяч 220 кандидатів у водії після перевірки їхніх знань в сервісних центрах МВС Київської області отримали свої перші посвідчення на право керування транспортними засобами. Екзаменатори ТСЦ МВС області провели більше 20 тисяч теоретичних і майже 23 з половиною тисячі практичних іспитів. Проте, лише найнаполегливіші слухачі курсів з підготовки і перепідготовки водіїв успішно склали іспити в автошколах та сервісних центрах МВС і стали учасниками дорожнього руху.  

«Слід зазначити, що цьогоріч громадяни найчастіше звертаються до сервісних центрів МВС для обміну водійських посвідчень. Від початку року підрозділами Київщини здійснено майже 24 тисячі обмінів посвідчень. Найактивніше звертаються за цією послугою  у разі закінчення терміну дії 2-річного посвідчення водія або ж, якщо хочуть замінити посвідчення старого зразка  на новий вид документа – європейського зразка», – розповідає начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Київській області Микола Горбонос.

Варто зауважити,  що на час дії воєнного стану у пакеті документів не обов’язково подавати медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом. Необхідно лише мати паспорт громадянина України, копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків,  за потреби – документ, який підтверджує зміну анкетних даних,  наявне посвідчення водія та  для занесення у графу «14» інформації про групу крові і резус-фактор особи – будь-який дійсний документ, що містить такі відомості.

Важливо пам’ятати, що обміняти посвідчення, видане вперше, можливо лише з наступного дня після закінчення терміну його дії. 

Також звертаємо увагу на те, що обмін дворічного посвідчення водія проводиться без складання іспитів, але за умови вчинення протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху чи їх абсолютної відсутності. У разі, якщо порушень було три і більше, то громадянин обмінює своє посвідчення водія на постійне, що видається на 30 років,  лише після складання практичного і теоретичного іспитів у сервісному центрі МВС.

Повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається.  Поновлення права керування транспортними засобами в такому випадку здійснюється після підготовки у навчальному закладі та успішного складання теоретичного і практичного іспитів у сервісному центрі МВС. Таке посвідчення знову видається на 2 роки.

«Війна в Україні змусила мільйони наших людей просити захисту в країнах Європейського Союзу. Вони  й досі там перебувають. Велика частина з них є водіями і хочуть мати законні підстави бути учасниками дорожнього руху.  Наприкінці липня набув чинності  Регламент користування українськими національними посвідченнями водія в країнах ЄС. Зміни стосуються лише осіб, які мають тимчасовий або належний захист в країнах ЄС», – наголошує Микола Горбонос.

Отже,  у таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Швеція, Чехія — можна:

  • користуватися українським посвідченням водія без необхідності його обміну протягом всього періоду перебування під захистом;
  • користуватися українським посвідченням водія старого зразка, яке оформлене лише кирилицею і не має терміну дії, без необхідності мати додатково завірений переклад або міжнародне посвідчення водія;
  • користуватися українським посвідченням водія навіть у разі закінчення терміну його дії у 2022 році (це є актуальним для посвідчень виданих вперше з терміном дії 2 роки);
  • отримати тимчасове (на період перебування під захистом) посвідчення водія зразка ЄС у разі втрати чи викрадення українського посвідчення водія без складання іспитів — достатньо проведення країною ЄС перевірки дійсності отриманого в Україні права на керування, а також перевірки відповідності стандартам фізичної та психічної придатності до керування.

Також ще на початку війни, 28 лютого 2022 року, Уряд України затвердив Постанову КМУ № 165, яка передбачає зупинення надання адміністративних послуг на час воєнного стану в Україні. Тож посвідчення водія, термін дії яких закінчився в період воєнного стану, продовжують діяти на всій території України. Їх можна замінити в сервісних центрах МВС навіть після скасування воєнного стану в країні.

Отримати консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна   за телефоном (044) 290-19-88, або на сторінці Головного сервісного центру МВС у Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші запитання та корисну інформацію черпайте на сайті.

Головний сервісний центр МВС


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.