Що варто знати, коли для воєнних потреб вилучають вашу автівку

Дата: 14.03.2022 12:15
Кількість переглядів: 171

Фото без описуОстанніми днями інтернетом масово поширюються публікації майже одного змісту — на кшталт наведених нижче. Цікаво, що одні й ті самі статейки—от лишенько— щоразу публікуються у різних виданнях за новими підписамита з обов’язковим зазначенням перед ім’ям:«Юрист».

Але цікавіше те, що так звані юристи, як один,в текстах «сором’язливо не помічають»законів!Цим популістам все одно, що їхня «дозована» інформація може завадити виконанню тактичного завдання нашими підрозділами у місцях боєзіткнень, а комусь спричинить, м’яко кажучи, неприємності…

Юридичні підстави вилучення авто для воєнних потреб

«24 лютого 2022 року указом Президента № 64/2022 в Україні на 30 діб введено воєнний стан.У цей період серед населення шириться острах щодо появи у службовців необмежених прав на відчуження майна громадян.Мешканці стурбовані, що пересування у приватному транспорті в будь-який момент може завершитися вилученням авто для оборонних потреб держави.

В умовах воєнного стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове відчуження (реквізицію) майна, що перебуває у приватній власності мешканців, відповідно до ст. 41 Конституції України, ст. 353 ЦК України, ст. 8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» (далі — Закон 389) та ст. 3 ЗУ «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» (далі — Закон 4765).

Фото без опису

Чотири обов’язкові умови для законного вилучення авто

По-перше, відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно на оплатній основі, з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості.Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності (ст.1 та 9 Закону № 4765).

По-друге, рішення може ухвалювати виключно вище командуванняЗбройних Сил України або окремо визначених їхніх підрозділів (ст. 3 Закону № 389) та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткнення (ст.4 Закону 4765). Начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони тощо не наділені таким правом (автор просить звернути на останнє виділене речення особливу увагу).

По-третє, реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням. Момент вилученнязасвідчується підписанням актавстановленого зразка, із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації тощо (ст. 7 Закону 4765).

По-четверте, перед відчуженням здійснюється оцінювання ринкової вартості майна, оригінал висновку про яке надається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено в суді (ст. 8 Закону 4765).

Влада не ставить за мету тотальне позбавлення майна мешканців, подібне можливелише у виняткових випадках(автор просить читача звернути увагу й на це речення).Наміри осіб з вилучення авто з порушенням однієї з чотирьох умов є незаконними. Такі дії не відповідають політичному курсу держави та з боку її службовців вчинятися не можуть.

Якщо вказана ситуація все ж виникла, рекомендується простежити за дотриманням чотирьох описаних умов. Зокрема, ретельну увагу слід приділити оформленню акта про примусове відчуження майна. Примірник акта та висновку про оцінювання варто зберігати у себе для отримання компенсації або повернення майна у майбутньому. Після припинення дії воєнного стану питання вирішується через військовий комісаріат.

Без дотримання зазначених правил примусове вилучення транспорту тягне за собою кримінальну відповідальність.Законне ж вилучення авто для воєнних потреб безпосередньо на дорозі під час переміщення приватних осіб технічно неможливе».

Фото без опису

Що викривлюють і замовчують запопадливі блогери-«юристи»

Формально автори цієї публікації проти істини не грішать. Все вищевказане абсолютно правильне для планової часткової або повної мобілізації. Але ж звернімося до автентичного тексту Закону України № 4765«Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»зі змінами та доповненнями.

Стаття 3. Пункт 2.«Вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану здійснюється без відшкодування вартості такого майна».

Стаття 3. Пункт 5.«У разі відсутності особи, у якої відчужується або вилучається майно, або її законного представника під час складання акта про примусове відчуження або вилучення майна такий акт складається без її участі».

Стаття 4, пункт 2.«У місцевостях, де ведуться бойові дії, примусове відчуження або вилучення майна здійснюється за рішенням військового командування без погодження з іншими владними органами, зазначеними у пункті 1 цієї статті».

Крапки, шановні читачі! Зверніть увагу на крапки! В тексті Закону — ані слова про«Начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони тощо не наділенні повноваженнями вилучати», «вилучення автомобілів в місцях бойових зіткнень лише у виключних випадках». А тим більш — про«незаконність дій військових у разі порушення обов’язкових чотирьох правил».

Панове, умисно чи ненавмисно розставляючи акценти там, де вони не повинні бути, викривлюючи факти, так би мовити, «юристи» підштовхують вас до протидії людям, які вас захищають у пеклі боїв та щодня за вас гинуть!Просто уявіть: командиру в місцях боєзіткнень треба терміново перекинути на якийсь фланг снайперів, гранатометників, протитанкістів, щоб зупинити або знищити навалу рашистів на ділянці його відповідальності.

Транспорту в нього немає, відлік часу на тактичну потребу йде на хвилини й секунди. Командир зупиняє вас і вилучає вашу «лялечку», а ви йому — «склади друже акт, зроби оцінювання…». Що втакому разі з вами станеться?Прогнозую: у кращому разі ви підете за російським кораблем.

Україна у вогні! Мільйони українців віддають для фронту останнє! Будьте посеред них. Бо інакше будете рабами посеред рашистів!

Слава Україні! Все — для Перемоги!

Джерело інформації


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних