Спеціальний правовий режим - Дія City

Дата: 14.02.2022 09:26
Кількість переглядів: 300

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що із запровадженням з 01 січня 2022 року спеціального правового режиму для сфери ІТ, - Дія City, - в Україні запроваджено нову форму співпраці компаній сектору із розробниками: гіг-контракт, який, згідно з Законом України «Щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», є цивільно-правовим договором, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені цим Законом.

Разом з тим, для тих, хто готовий на трудові відносини з розробниками, залишається можливість укласти трудовий контракт.

Зауважимо, що гіг-спеціаліст - це фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем, а фахівець - працівник чи гіг-спеціаліст резидента Дія Сіті або фізична особа (фізична особа - підприємець), залучена резидентом Дія Сіті на підставі іншого цивільно-правового чи господарсько-правового договору про виконання робіт (надання послуг) у межах здійснення видів діяльності, передбачених Законом.

Спеціальний режим оподаткування окремих доходів працівників та гіг- спеціалістів резидентів Дія Сіті, зокрема передбачає:

встановлення особливостей оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, зокрема:

оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%:

  • заробітної плати працівників резидентів Дія Сіті;
  • винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактами, укладеними з резидентами Дія Сіті;
  • авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч евро. З суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою % та подає річну податкову декларацію. У разі, якщо резидент Дія Сіті втратив статус (за рішенням суду або встановлення не відповідності критеріям) за такий період, він самостійно має перерахувати та сплатити за власний рахунок до бюджету податок за ставкою 18%.

Сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  у розмірі:

  • мінімального страхового внеску – для працівників резидентів Дія Сіті;
  • 22 % від визначеного з урахуванням положень гіг-контракту розміру бази нарахування єдиного внеску, однак не більше максимальної та не менше мінімальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом – для гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті.
  • звільнено ФОП та осіб, що провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи або уклали гіг- контракт з резидентом Дія Сіті в порядку та на умовах, передбачених Законом № 1667 від сплати за себе ЄВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Правовий режим Дія Сіті запроваджується з метою стимулювання розвитку передової  цифрової економіки в Україні шляхом створення сприятливих умов для ведення інноваційного бізнесу, розбудови цифрової інфраструктури, залучення інвестицій та талановитих спеціалістів, зростання частки високотехнологічних продуктів та послуг у загальному ВВП країни.

Впровадження положень Закону № 1946 забезпечить дієві стимули для активного розвитку інформаційних технологій та інновацій в Україні, створення сприятливих умов для ведення інноваційного бізнесу, розбудови цифрової інфраструктури, залучення інвестицій в ІТ-індустрію та створення нових робочих місць.

ГУ ДПС у Київській області

Джерело інформації: https://kyivobl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/567764.html


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.