ДТЕК Київські регіональні електромережі встановив захисну платформу для гнізда лелек у Фастівському районі

Дата: 20.12.2021 14:52
Кількість переглядів: 221

Фото без описуСпеціалісти ДТЕК Київські регіональні електромережі встановили штучну платформу для захисту гнізда лелек від обвалення у селі Велика Офірна Фастівського району. У цьому році встановлено 56 платформ для гнізд лелек в Київській області. Установка конструкцій — частина масштабного еколого-просвітницького проєкту #Лелеченьки, який запустив ДТЕК Мережі у 2021 році. Головна його мета — допомогти зберегти в Україні популяцію білого лелеки та привернути увагу суспільства до проблеми скорочення біорізноманіття та захисту довкілля.

Спеціальні металеві конструкції захищають гнізда лелек від сповзання на лінії електропередачі та мінімізують ризики аварійних відключень електроенергії через такі випадки. Платформа являє собою міцний кошик з металевих прутів. Вона підіймає гніздо над лінією електропередачі на висоту більше метра і витримує вагу і гнізда, і птахів. Важкі гнізда, вага яких іноді досягає 500 кг, не сповзають на проводи. Птахи захищені від удару струмом, а лінії від замикань і аварійних відключень.

Як розповіла місцева жителька Людмила, сім’я лелек поселилася у с. Велика Офірна давно. Однак минулого року під час буревію береза пошкодила гніздо лелек. Одне з пташенят загинуло. Птахи довго кружляли над гніздом і оселилися неподалік. Для свого гнізда птахи обрали опору лінії електропередачі. А це сусідство небезпечно як для птахів, так і для енергооб’єктів. Фахівці компанії перемістили гніздо на спеціальну конструкцію та закріпили її на опорі.

«ДТЕК трансформує бізнес згідно Нової стратегії 2030, заснованої на принципах ESG, цінностях і відповідальності бізнесу за прогрес у досягненні Цілей Сталого розвитку Глобального договору ООН. Нова платформа в селі Велика Офірна — ще один крок щодо збереження біорізноманіття. У цьому році в рамках проєкту #Лелеченьки ми встановили рекордну кількість платформ для гнізд лелек — 56. За підрахунками екологів за два роки така ініціатива дозволить врятувати майже 700 птахів, 400 з яких — пташенята» — розповів генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда.

Білі лелеки занесені до Бернської Конвенції про охорону дикої флори і фауни та вважаються близькими до зникнення. Завдяки таким проєктам, як #Лелеченьки, компанія допомагає зберегти популяцію цих птахів і привертає увагу суспільства до проблеми скорочення біорізноманіття та необхідності захисту навколишнього середовища.

Крім платформ для лелек в рамках програми орнітологічної безпеки спеціалісти ДТЕК Київські регіональні електромережі встановили штучні гніздівлі для вухатої сови та совки у Дендрологічному парку «Олександрія» Національної академії наук України, що у м. Біла Церква Київської області.

Коротке відео, як встановлюють платформу для гнізд лелек у селі Велика Офірна, можна переглянути за посиланням.

Коротке відео, як встановлюють дерев’яні будиночки для гніздування вухатої сови та совки у Дендрологічному парку «Олександрія» Національної академії наук України, можна переглянути за посиланням.

Відділ комунікацій
ДТЕК Київські регіональні електромережі:
Тел.: (044)4928300
E-mail: press_koe@koe.vsei.ua


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних