Поліомієліт - хвороба підступна і небезпечна

Дата: 26.11.2021 14:20
Кількість переглядів: 727

Фото без описуЩе 20 років тому світова статистика звучала невтішно: вірус поліомієліту щодня паралізував тисячу дітей. Міжнародне співтовариство оголосило війну цьому захворюванню.

Починаючи з 1988 року, вдалося на 99% приборкати поширення небезпечного захворювання. Нині прояви поліомієліту трапляються у двох країнах – Пакистані та Афганістані. Для України тема профілактики поліомієліту є актуальною, оскільки наша країна досі залишається в переліку 17 країн світу, де існує ризик спалаху поліомієліту через низький рівень охоплення щепленнями.

Поліомієліт може паралізувати чи навіть забрати життя дитини будь-якого віку, якщо вона не пройшла повний курс вакцинації.

Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації. Поліовакцина, застосована кілька разів, може захистити дитину на все життя від небезпечної хвороби.

Чим небезпечний поліомієліт

До середини  ХІХ ст.  це захворювання зустрічалось переважно у вигляді поодиноких випадків у країнах Європи і Америки. Наприкінці ХІХ і на початку ХХ століть виникають епідемії в різних країнах Європи, Америки, Північної Африки, які уражають тисячі і десятки тисяч людей. При цьому близько 10% хворих вмирало і близько 40% ставали інвалідами.

У середині ХХ ст. поліомієліт набуває епідемічного поширення майже у всіх країнах, стає однією з найактуальніших проблем охорони здоров’я у світі.

Після впровадження вакцинопрофілактики (1955 – 1965 рр.) поширення поліомієліту і захворюваність почали спадати, і він став інфекцією, яку можна контролювати.

Що ж таке поліомієліт?

Це вірусне захворювання, при якому вражається сіра речовина спинного мозку. Хвороба здатна за кілька годин призвести до паралічу. Крім цього, можуть виникати запальні явища в слизуватій оболонці кишечника й носоглотки.

Збудник поліомієліту відноситься до категорії ентеровірусів. Вірус-збудника поліомієліту стійкий до дії  навколишнього середовища, у зв’язку з чим, збудник здатний тривалий час зберігати патогенність в продуктах харчування, воді та випорожненнях людини. Збудник поліомієліту може тривалий період  зберігати ознаки життєдіяльності в умовах знижених температур, заморожування і висушування, і в той же час виявляє крайню чутливість до підвищених температурних реакцій.  При температурі понад 55 ° С віруси зменшують активність протягом 8 хвилин. Повне руйнування вірусу поліомієліту спостерігається при впливі дезінфікуючих засобів.

Джерело інфекції – хвора людина. Найчастіше поліомієлітом хворіють діти у віці до 10 років, причому більше половини випадків захворювання припадає на дітей молодше 4 років. Та хоч поліомієліт вважається дитячою хворобою, занедужати можуть і дорослі, причому в них захворювання протікає дуже важко.

Шановні батьки! Треба пам'ятати, поліомієліт легше попередити, ніж боротися з його наслідками, які залишають про себе пам'ять до кінця життя людини - м'язова слабкість в тих групах м'язів, які зазнали впливу хвороби аж до повної атрофії. З віком цей стан може погіршуватися, і ті пацієнти, що перенесли паралітичну форму поліомієліту залишаються інвалідами.

Вірус поліомієліту можна підхопити через немиті руки, заражену їжу, предмети побуту. Також ця хвороба передається повітряно-крапельним шляхом (кашель, чхання, під час розмови) з хворою людиною.

Ознаки і симптоми хвороби

Справа в тому, що при атиповій формі хвороба протікає з ознаками, дуже схожими зі звичайною застудою. У зараженого з’являється лихоманка, головний біль, нездужання, біль у горлі, який іноді плутають з ангіною. Іноді захворювання взагалі  протікає  з мало вираженими симптомами і залишається непоміченим (у випадках, коли організм зараженої людини поборов вірус самостійно, у нього виробляється імунітет, і ймовірність повторного зараження практично дорівнює нулю).

Відомо три стадії прояву поліомієліту:

Препаралітична. Симптоми нагадують гостре респіраторне захворювання, іноді поєднуються з розладами травної системи. Триває такий стан від 3 до 5 днів, а потім наступає поліпшення. Хворий думає, що застуда відступила, але згодом хвороба повертається, і до неї додаються інші симптоми: різке погіршення самопочуття, сильні головні болі, біль у спині й кінцівках. Іноді настає затьмарення свідомості. Хвороба переходить у наступну стадію.

Паралітична – знижується м’язовий тонус, а через кілька годин настає параліч. До загальних симптомів додається біль у м’язах. Уражаються нижні кінцівки, рідше – м’язи тулуба і шиї. Може розвинутися дихальна недостатність, пацієнт не може нормально ковтати. Такий стан може протриматися від декількох днів до декількох тижнів. Потім настає поліпшення, і захворювання переходить у наступну стадію.

Період відновлення – рухова функція швидко починає приходити в норму, але з часом відновлення сповільнюється. Такий період може тривати до декількох років. Немає ніякої гарантії того, що пацієнт зможе відновитися від хвороби повністю. У людини, що перехворіла на поліомієліт,  може закріпитися його залишковий синдром (постійна м'язова слабкість, параліч).

Поліомієліт  не проходить безслідно, навіть через багато років після хвороби стан людини може почати погіршуватися, з’являються задишка, стомлюваність, збій дихального ритму у сні, хронічна м’язова атрофія, запальний процес в нервових корінцях спини і сухожиллях.

Спостерігаються також залишкові явища поліомієліту – стійкі мляві паралічі, контрактури, паралітична клишоногість, вкорочення і деформація кінцівок,  деформація стоп, патологічне викривлення хребта та інші.

Лікування поліомієліту та його профілактика

Способів специфічного лікування цього захворювання не існує. Під час терапії лікарі борються з симптомами захворювання. З медикаментів хворому призначаються препарати, спрямовані на припинення запального процесу, знеболюючі препарати, заспокійливі та розслаблюючі, вітамінні комплекси.

Головною і найдієвішою профілактикою поліомієліту були і залишаються щеплення від цієї страшної хвороби. Завдяки багаторічній цілеспрямованій вакцинопрофілактиці захворювання переважають легкі форми інфекції. Паралітичні форми виникають тільки у невакцинованих осіб!

Батьки повинні знати:

Перш ніж робити дитині щеплення від поліомієліту, слід обов’язково проконсультуватися з педіатром і дитячим невропатологом. Профщеплення проводиться тільки здоровій дитині після огляду лікаря-педіатра та його дозволу на щеплення.

Шановні батьки, пам'ятайте! Попередити поліомієліт можна шляхом вчасно провівши щеплення. Давайте разом з Вами будемо турбуватися про здоров'я Вашої дитини.

Пам'ятайте! Ви завжди зможете отримати пораду лікаря при зверненні.                                                                             

Медичний директор                                                                                                                     Сосюра О.В.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних