Посвідчення водія: нові позначки, спрощення іспитів і документи поштою

Дата: 18.10.2021 11:55
Кількість переглядів: 308

Про новації в процедурі складання іспитів на право керування транспортними засобами, що вже діють, та про зміни, які чекатимуть жителів Київщини наприкінці року і в березні 2022-го, йшлося під час зустрічі начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Київській області (філії ГСЦ МВС) Миколи Горбоноса з представниками засобів масової інформації.   

Він нагадав, що 28 вересня набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2021 року № 1007. Нею запроваджено ряд нововведень у частині видачі посвідчення водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.

Перша зміна торкнулася саме складання у територіальних сервісних центрах МВС  іспитів кандидатами у водії або для відкриття категорій. Зокрема,  термін чинності результату успішно складеного в сервісному центрі МВС теоретичного іспиту збільшили від 3 місяців до 2 років. Але екзамен з водіння можна здати лише до того, я сплине час  дії свідоцтва про закінчення автошколи.  Інакше – знову на навчання.

Водіям більше не потрібно надавати документи, що підтверджують навички керування при відкритті нижчої категорії або категорії з причепом (ВЕ, В1Е, СЕ, С1Е, DE, D1E). Вміння перевіряються під час практичного іспиту на майданчиках сервісних центрів та в умовах дорожнього руху.

Також оптимізовано процес прийняття іспитів:

- у разі одночасного відкриття двох категорій іспити складаються за вищою з них. Наприклад, при відкритті категорій С та С1 теоретичний та практичний іспити складаються лише за категорією С, а якщо навчались кермувати мотоциклом і мопедом (категорії А і А1) то екзамен з водіння здаватимете лише  на мотоциклі. Ця норма не поширюється на легкові автомобілі (категорії B1, B, BE).

- при поверненні посвідчення водія після позбавлення права керування, у разі наявності в ньому кількох відкритих категорій, теоретичний та практичний іспити також складаються за вищою категорією, зазначеною у посвідченні, що повертається.

Крім того, начальник РСЦ ГСЦ МВС в Київській області розповів про зміни, які наберуть чинності  наприкінці  нинішнього року, а саме 28 грудня.   У посвідченнях водія в обов’язковому порядку зазначатиметься відмітка про складання кандидатом у водії практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач у вигляді коду «78» у графі 12 посвідчення водія. За наявності такої відмітки водії зможуть керувати лише автівкою з автоматичною коробкою передач. Їздити на механіці буде заборонено. Зміни, які вступлять в силу перед Новим роком не торкнуться тих водіїв, яким посвідчення водія були видані раніше.

15 вересня нинішнього року, під час засідання Кабінету міністрів України, були внесені зміни й до інших деяких постанов.

«Йдеться, зокрема, про забезпечення права громадян на дистанційну форму навчання щодо підготовки водіїв - за допомогою єдиної інформаційної системи МВС.  Вчити вдома можна буде  лише теоретичну частину матеріалу – Правила дорожнього руху. Дистанційне навчання з теоретичної підготовки або перепідготовки  водіїв буде здійснюватись акредитованими автошколами для груп у складі не більше 10 осіб. Обмеження у кількості слухачів сприятиме наданню якісної освіти кандидатам у водії», – зазначив  Микола Горбонос.

Він наголошує, що Головний сервісний центр МВС приводить нормативно-правові акти, що регламентують діяльність сервісних центрів МВС, у відповідність  до норм і вимог Європейського Союзу та постанови Кабміну упродовж наступних трьох місяців. Тобто дистанційне навчання водіїв може бути  впроваджене до кінця березня наступного року.

Ще буде запроваджено послугу з отримання водійський документів поштою. Замовивши обмін посвідчення водія онлайн, через Електронний кабінет водія, громадянин за бажанням зможе отримати його за допомогою національного оператора поштового зв’язку або кур’єром. Такі нововведення мінімізують контакти з іншими людьми і тому є найбезпечнішим способом отримання документів в період пандемії, а ще - значно заощадять час, витрачений на відвідування сервісних центрів МВС.    

Діджиталізація в системі сервісних центрів МВС сягнула рівня  укладання договору купівлі-продажу транспортних засобів онлайн – через Електронний кабінет водія або Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Дія).

Начальник РСЦ ГСЦ МВС в Київській області розповів, що, маючи спільне бажання скористатись такою онлайн-послугою, продавець і покупець, авторизувавшись в системі, заповнюють типовий договір в електронному вигляді. Після цього документ автоматично надсилається до сервісного центру МВС для проведення усіх передбачених перевірок за відповідними реєстрами. Після позитивного опрацювання адміністратором центру продавець та покупець накладають кваліфіковані електронні підписи і договір вважається укладеним. Ця норма набере чинності 28 березня 2022 року.

Зміни також торкнулися й постанови, що регламентує вартість адміністративних послуг сервісних центрів МВС. Тепер ціна за послугу з реєстрації, перереєстрації для транспортних засобів усіх категорій має єдину ціну – 200 грн, а послуга з відповідального зберігання номерних знаків – 9 грн за добу (без врахування податку на додану вартість).

Крім того, спільно з Міністерством цифрової трансформації України запроваджено новий функціонал — шеринг документів. Відтепер відвідувачі сервісних центрів МВС під час замовлення та отримання адміністративних послуг можуть пред’явити електронний паспорт у застосунку Дія та поділитися цифровою копією документа. Завдяки шерингу виконуються одразу дві функції: електронна ідентифікація особи та передача копій електронних документів адміністратору центру.

Також за останні 2 місяці сервісні центри МВС суттєво розширили перелік послуг, що їх можна отримати онлайн, скориставшись сервісами,  розміщеними на сайті Головного сервісного центру МВС: https://hsc.gov.ua   та в інформаційних боксах. Більше того, ми  запровадили інформування громадян про територіальні сервісні центри  МВС області за допомогою QR-кодів. Вони розміщені не лише на входах в кожен ТСЦ МВС, а й на талонах електронної черги, що формуються через функціонал «Запис в е-чергу» на сайті ГСЦ МВС.

Джерело інформації: http://kyivobl.hsc.gov.ua/2021/10/07/posvidchennya-vodiya-novi-poznachki-sproshhennya-ispitiv-i-dokumenti-poshtoyu/


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.