Зміна прокримінального мислення у неповнолітніх суб’єктів пробації

Дата: 01.10.2021 10:59
Кількість переглядів: 1192

Відповідно до Закону України «Про пробацію» передбачено такий інструмент роботи з неповнолітніми засудженими як пробаційні програми. Пробаційні програми призначаються за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням.

Пробаційна програма – це система занять, які проводяться за визначеним графіком і мають на меті корекцію поведінки, яка суперечить прийнятим у суспільстві (громаді) нормам, а також формування соціально сприятливих змін особистості.

Розглянемо пробаційну програму «Зміна прокримінального мислення» для неповнолітніх засуджених.

Програма «Зміна прокримінального мислення» розроблена на основі когнітивно-поведінкової моделі, яка допомагає людям виявити та змінювати дисфункційні переконання, думки та моделі поведінки.

Ключовими принципами програми є:

  • спосіб мислення впливає на наші почуття та поведінку;
  • зміна поведінки відбувається шляхом зміни способу мислення та змісту думок;
  • на процес мислення можна впливати.

Метою реалізації пробаційної програми є досягнення позитивних змін у поведінці неповнолітнього суб’єкта пробації шляхом розвитку та підтримки навичок конструктивного та критичного мислення, планування та постановки цілей, а також сприяння розвитку соціально прийнятних норм поведінки та навичок співпраці у взаєминах з оточуючими.

Програма складається з 10 занять. У разі групової форми реалізації програми заняття триває 90 хв., а у разі індивідуальної - 45 хв. Рекомендована періодичність занять - не рідше одного разу на тиждень.

До реалізації пробаційної програми у порядку, визначеному законодавством, можуть залучатися установи, організації, незалежно від форми власності, об’єднання громадян, окремі громадяни, які можуть надавати послуги, необхідні для її реалізації.

В цілому реалізація апробаційної програми передбачає складання графіку занять, відвідування занять, дотримання певних правил поведінки при цьому, оцінку результатів та висновок про виконання апробаційної програми.

Програма спрямована на позитивну зміну поведінки особистості через усвідомлення нею проблеми, збільшення її вмотивованості до змін, розвиток обізнаності та відповідних навичок. Пробаційна програма може змінити життя неповнолітнього на краще.

Особливостями усіх пробаційних програм для неповнолітніх суб’єктів пробації є те, що тематика занять сформована у відповідності до основних задач та специфіки підліткового віку і зорієнтована на те, що когнітивна, емоційна, поведінкова сфера дитини активно формуються. Більшою мірою у програмах для неповнолітніх використані поведінкові техніки та створено умови для набуття корегуючого досвіду через ігрові методики, матеріал подається з використанням метафор, групових ігор, аналогій із життя підлітків.

Основна форма проведення занять у межах програми - тренінг розвитку навичок, який може реалізовуватися як в індивідуальному, так і в груповому форматі роботи. Груповий формат вважається більш ефективним.

Важливим компонентом програми на основі когнітивно-поведінкових втручань є те, що у проміжках між заняттями учасники отримують для виконання домашнє завдання для закріплення отриманої інформації на практиці та напрацювання навичок з їх поступовим ускладненням.

Форма оцінки досягнень на шляху до позитивних змін кожного неповнолітнього суб’єкта пробації заповнюється куратором після проходження всієї програми та на основі заповнених кожним учасником відповідних форм. Вона спрямована на узагальнення досягнутих результатів учасником (набуті знання, сформовані установки та переконання, розвинені навички, позитивна зміна в поведінці) та має містити рекомендації щодо подальшої роботи з неповнолітнім та реалізації з ним заходів індивідуального плану.

Начальник  Білоцерківського районного

сектору № 1 філії Державної установи «Центр

пробації» у м. Києві та Київській області 

майор внутрішньої служби Інна КОРОТУН  


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.