Догляд за плодовими деревами восени

Дата: 20.09.2021 11:47
Кількість переглядів: 295

Управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні Голового управління Держпродспоживслужби у Київській області повідомляє, що від заходів, проведених восени у саду, багато в чому залежить урожай плодових дерев наступного року. Тому не варто відправляти дерева на зимівлю в занедбаному вигляді.

До настання морозів в суху погоду необхідно провести обрізку плодових дерев, видалити сухі, пошкоджені та хворі гілки. Після чого обробити зрізи розчином мідного купоросу (1 ч. л. речовини розчинити в 1 л води), та замастити садовим варом.

Опале листя плодових культур — не добриво і не мульча, а розсадник грибків і шкідників. У теплій підстилці вони добре зимують, а з настанням весняного тепла активізуються і відразу «атакують» дерево. Тому його необхідно прибрати з саду.

Проводити боротьбу з лишайниками на плодових деревах слід по закінченню  листопада розчином залізного купоросу 3%-ним. Самі по собі лишайники для плодових культур не небезпечні — вони не мають коренів, не харчуються соками дерева. Однак вони стають улюбленим місцем проживання шкідників і грибків.

Після листопаду необхідно  провести обробку саду, а саме  обприскати дерева та кущі 3%-ним розчином бордоської рідини. Щоб позбутися збудників коккомікозу, парші, борошнистої роси і інших поширених хвороб, потрібно обробити крони сечовиною (0,5 л сечовини на 10 л води). Також необхідно обприскати і грунт навколо дерев, тільки більш концентрованим розчином (1 л сечовини на 10 л води).

Важливо, щоб плодові дерева пішли на зимівлю не висохлими. Якщо осінь видалася недостатньо дощовою, необхідно добре полити грунт у пристовбурних колах. Після поливу замульчувати пристовбурові круги.

Щоб захистити дерева від шкідників і весняних сонячних опіків, необхідно побілити стовбури до  нижніх скелетних гілок з використаннням готової побілки (продається в садових магазинах) або приготувати її самостійно: 3 кг вапна і 500 г мідного купоросу розвести у 10 л води.

У боротьбі з шкідниками допомагає розпушування грунту  в пристовбурних колах на глибину 15-20 см.

Восени плодові дерева потребують органічних (перегній 1-2 кг на 1 кв. м пристовбурового кола) і мінеральних добривах, за винятком азоту, який активізує небажані в цей час процеси росту і знижує зимостійкість рослин. У пристовбурне коло кожного дерева необхідно внести фосфорно-калійне добриво (2 ст. л. суперфосфату і 1 ст. л. хлористого калію).

Зайці та миші взимку люблять поласувати корою плодових дерев. Гризуни можуть завдати серйозної шкоди рослинам, особливо молодим саджанцям. Щоб цього не сталося, необхідно обгорнути стовбури дерев на висоту 50-100 см будь яким рулонним матеріалом.

При правильному догляді за деревами в осінній період сад перезимує без втрат, а в наступному сезоні буде менше хворіти.

Головний спеціаліст державний фітосанітарний

інспектор Віктор ЯСІНСЬКИЙ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.