Підвищення рівня пенсійного забезпечення дітей з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи (право вибору)

Дата: 17.09.2021 15:01
Кількість переглядів: 346

Фото без описуПунктом 6 частини третьої статті 30 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі - Закон) передбачено дітям з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, виплату державної соціальної допомоги, розмір якої підвищується на 50 процентів від розміру, передбаченого абзацом 5 частини першої статті 2 Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”.

Частиною третьою статті 54 Закону пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, для дітей з інвалідністю встановлено у розмірі не нижчому 3 700 гривень (Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 29.06.2021 № 1584-IX).

Пунктом 5 Порядку призначення і виплати соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 № 79, визначено, що за вибором осіб з інвалідністю з дитинства (законних представників осіб з інвалідністю з дитинства, визнаних недієздатними, та дітей з інвалідністю віком до 18 років), які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” та на пенсію, призначається державна соціальна допомога або пенсія.

Пенсія по інвалідності дітям з інвалідністю внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи призначається відповідно до частини третьої статті 54 Закону в розмірі 3 700 грн з дня подання відповідної заяви на підставі медичного висновку на дитину з інвалідністю віком до 18 років, експертного висновку про зв’язок захворювання/інвалідності з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС та посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, з урахуванням виплаченої органами соціального захисту населення державної соціальної допомоги у місяці призначення пенсії.

Отже, інформуємо батьків (законних представників) дітей потерпілих від Чорнобильської катастрофи, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою про те, що вони можуть звернутись до органів Пенсійного фонду України стосовно призначення пенсії згідно зі статтею 54 Закону.

Звертаємо увагу, що в кожному конкретному випадку буде перевірено доцільність переходу отримувачів допомог на вказану пенсію з урахуванням їх права на отримання окремих видів допомог.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних