ГУ ДПС у Київській області інформує

Дата: 31.08.2021 08:15
Кількість переглядів: 348

Коли борг, анульований кредитором до закінчення строку позовної давності, включається до оподаткованого доходу?

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, який перевищує у 2021 році  - 1500 грн., включається до його оподатковуваного доходу та відображається у додатку 4 ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Розрахунок) за ознакою доходу «126».

Не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку дохід у вигляді:

  • основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує у 2021 році - 1500 грн.;
  • суми процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності;
  • основної суми боргу (кредиту) платника податку за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності. такі доходи відображаються у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «189».

Документи, які подає відокремлений підрозділ нерезидента до контролюючого органу для взяття на облік

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п. 4.2 розд. ІV Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588, для взяття на облік відокремлений підрозділ нерезидента, у тому числі постійне представництво нерезидента, зобов’язаний у 10-денний строк після державної реєстрації (легалізації, акредитації чи засвідчення факту створення іншим способом) подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням такі документи:

  • заяву нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) за формою № 1-ОПН (додаток 6 до Порядку №1588);
  • копію документа, що підтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ;
  • копію документа про реєстрацію, легалізацію, акредитацію чи засвідчення факту створення іншим способом.

Затверджено форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021року №439, який набирає чинності 01.09.2021 року, затверджено форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Нагадуємо, що відповідно до абзацу 1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, декларант, який має намір скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням щодо належних йому активів фізичної особи, протягом визначеного підрозд. 9 прим. 4 розд. XX ПКУ періоду, тобто,  з 01 вересня 2021 до 01ивересня 2022 року, має право добровільно подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію у порядку та за формою, встановленими Міністерством фінансів України.


Програмне забезпечення для подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що приймаючи на роботу нового працівника, роботодавцю  слід здійснити наступні кроки:

  • укласти в письмовій формі трудовий договір;
  • оформити наказ про прийняття на роботу;
  • повідомити ДПС про прийняття працівника на роботу (форму Повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджено постановою КМУ від 17 червня 2015 р. № 413).

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413.

Державною податковою службою України розроблено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (за версією чинною на дату подання повідомлення), яке розповсюджується на безоплатній основі, зокрема розміщено в розділі «Платникам податків про електронну звітність» офіційного вебпорталу ДПС (http://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/).

У даному програмному забезпеченні платникам надана можливість сформувати Повідомлення про прийняття працівника на роботу, накласти кваліфікований електронний підпис чи печатку та направити його до Єдиного вікна податкової звітності.


ФО може укласти договір про добровільну сплату ЄВ

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ), є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників ЄВ, визначених пп. 4, 5 та 5 прим. 1 част.1 ст. 4 Закону № 2464, (тобто, не є ФОП, у тому числі тими, що обрали спрощену систему оподаткування, не є особами, які провадять незалежну професійну діяльність, або членами фермерських господарств), у  тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, - виключно на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Фізичні особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору.

Базою нарахування ЄВ для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (у 2021 році – 90000грн.). При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу (у 2021 році - 1320грн.).

Сума ЄВ для осіб, з якими договором передбачена одноразова сплата ЄВ за попередні періоди, не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (част.5 ст. 10 Закону № 2464).

Частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464 ЄВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 % до визначеної бази нарахування ЄВ.


За січень-липень бізнес Київщини сплатив 4,7 млрд грн ПДВ

За період січень-липень бізнес Київщини сплатив до держбюджету 4,7 млрд грн ПДВ. Про це повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова. За наданою інформацією темп приросту дорівнює 17% або 690 млн грн додаткових коштів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Найбільші суми надійшли від підприємців, які ведуть свою діяльність на території Бучанського району – 1,3 млрд грн, Броварського – 858 млн грн та Білоцерківського – 709 млн грн.

Наразі на Київщині обліковується 17502 платники ПДВ, з яких 16139 – юридичні особи, решта – 1363 – фізичні особи.

Нагадаємо, що з 1 серпня 2021 року відновлено застосування ставки ПДВ 20% для операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України окремих видів сільськогосподарської продукції. 

З окремими особливостями оподаткування ПДВ у зв?язку з відновленням ставки ПДВ 20 % на окремі види сільгосппродукції можна ознайомитися тут.


Власники елітних автівок сплатили до бюджетів громад 7 млн грн

Власники елітного автотранспорту сплатили до місцевих бюджетів 7 мільйонів транспортного податку. Зокрема, більшу частину коштів до місцевих скарбниць спрямували юридичні особи – 4,1 млн грн. Решту – 2,9 млн грн – забезпечили фізичні особи.

Наразі на Київщині транспортний податок сплатили 151 громадянина та 182 юридичні особи.

Нагадаємо, транспортний податок, ставка якого складає 25 тисяч гривень на рік, сплачується власниками легкових автомобілів середньоринковою вартістю більше 375 розмірів мінімальної заробітної плати та з датою випуску до п'яти років. Перелік автомобілів розміщено на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України: https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.


ГУ ДПС у Київській області

Джерело інформації: https://kyiv.tax.gov.ua

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних