З 1 вересня запроваджуються електронні лікарняні

Дата: 17.08.2021 10:19
Кількість переглядів: 289

Фото без описуНині готується перехід закладів охорони здоров’я з 1 вересня на створення електронних медичних висновків замість паперових листків непрацездатності. Тобто працівник більше не приноситиме на роботу паперовий варіант – бухгалтер бачитиме його у кабінеті страхувальника на порталі Пенсійного фонду. Паперові листки непрацездатності, видані до 1 вересня 2021 року, будуть продовжуватися в паперовому вигляді до відновлення працездатності працівника.

Тому дуже важливо всім установам і організаціям бути зареєстрованими як страхувальники на вебпорталі Пенсійного фонду України. Е-лікарняні є підставою для отримання від Фонду соціального страхування України допомог по вагітності та пологах, а також по тимчасовій втраті працездатності, зокрема, в разі хвороб, травм, самоізоляції від COVID-19, на період догляду за хворими дітьми і родичами, лікування в санаторно-курортних закладах тощо.

Також за е-лікарняними роботодавці здійснюють оплату перших п’яти днів лікування хвороб або травм своїх співробітників. Як і в разі паперового лікарняного листка, розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності складе від 50 до 100 відсотків середнього доходу застрахованої особи залежно від тривалості стажу, а розмір допомоги по вагітності та пологах – 100% середнього доходу.

Які зміни очікуються для працівника?

Після оформлення лікуючим лікарем електронного медичного висновку працівник має повідомити про це свого роботодавця будь-яким зручним способом, наприклад, телефоном, смс тощо. Дата отримання коштів від Фонду за е-лікарняними, як і за паперовими, залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку за відповідним лікарняним до ФССУ.

Які зміни очікуються для роботодавця?

Оскільки е-лікарняні не мають серії та видаються за оновленими кодами причин тимчасової непрацездатності, заяви-розрахунки за ними подаються роботодавцями окремо від заяв-розрахунків, сформованих за паперовими лікарняними листками.

Джерело інформації: http://www.fssu.gov.ua


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних