Сортооновлення та сортозаміна - запорука підвищення врожайності сільськогосподарських культур

Дата: 11.08.2021 14:05
Кількість переглядів: 435

Фото без описуПідвищення ефективності селекції та насінництва має важливе значення для розвитку агропромислового комплексу. Україна володіє значним за обсягом сортовим потенціалом різних сільськогосподарських культур, у тому числі зернових, технічних (льону-довгунця), картоплі, овочевих, та кормових культур. Особливо велике значення у виробництві продуктів рослинництва має насінництво, адже тільки через насіння будь-який сорт чи гібрид реалізує свій урожайний потенціал. Насіння – один з основних засобів сільськогосподарського виробництва, його найважливішої галузі – землеробства. Воно є носієм біологічних і господарських властивостей рослин. Тому від якості насіння в значній мірі залежить майбутній урожай.

Значення сортового насіння важко переоцінити, особливо за умов ринкової економіки. Сорт, як ефективний засіб виробництва, спрацьовує тільки завдяки використанню високоякісного насіння, яке визначає міру продуктивної реалізації сортових, природних та економічних ресурсів при виробництві рослинницької продукції і є об'єктом його інтенсифікації.

Врожаї і валові збори зерна та продукція інших сільгоспкультур підвищуються на 20-25% за рахунок посіву доброякісним насінням нових районованих і перспективних сортів. Тому, в сучасних умовах сорт став засобом, без якого неможливо реалізувати науково-технічні досягнення в землеробстві, тобто ефективно використовувати добрива, техніку, а головне основний засіб виробництва – землю. Сорт – необхідна та незамінна ланка складного комплексу організаційно-економічних і технічних заходів, направлених на збільшення виробництва високоякісної продукції, а також фактор пом’якшення впливу екстремальних умов погоди.

Кожен сільськогосподарський виробник рано чи пізно підходить до необхідності проводити сортозаміну та сортооновлення.

З появою нових сортів та гібридів проводиться перехід на їх використання у виробництві, тобто сортозаміна - запровадження у виробництво нових, більш урожайних, з високою якістю продукції сортів та гібридів замість існуючих менш цінних. Проте,  потенційні можливості сорту можуть бути реалізовані лише за високої якості насіння – чистосортності, схожості, стійкості до ураження хворобами та шкідниками. Сортозаміну необхідно проводити протягом одного, двох років. Заміна сорту дозволяє повніше використати біологічні та господарські переваги нового сорту й одночасно позбутися тиску хвороб і шкідників, які супроводжували попередній сорт.

Будь-який, навіть добре відселектований сорт стійко зберігає свої спадкові якості в ряді поколінь. Але у процесі розмноження спостерігається зниження показників якості, що призводить до погіршення сорту. Збереження сортових якостей можливе лише при добре налагодженому насінництві. Науковими дослідженнями встановлено, що починаючи вже з третьої генерації спостерігається значне зменшення врожайності порівняно з базовим насінням, зокрема знижується кількість продуктивних стебел на одиницю площі, число і маса зерен в колосі, що призводить до зменшення врожаю. Тому виникає необхідність проводити сортооновлення.

Сортооновлення або оновлення насіння – це періодична заміна сортового насіння на насіння вищої категорії або генерації того самого сорту. Сортооновлення проводиться насінням категорії базове (супереліта, еліта), або сертифіковане, але не нижче першої генерації (СН-1).

В Україні прийнято ряд важливих законодавчо – нормативних актів, а саме Закон України  «Про охорону прав на сорти рослин» та  «Про насіння та садивний матеріал», які захищають права селекціонерів, регламентують виробництво, реалізацію та використання насіння. Введено в дію національні стандарти, що стали основними нормативними документами у насінництві. Періодично удосконалюється інструкція по польовому інспектуванню (апробації) сортових посівів. Існує мережа міжнародних регіональних організацій, які дозволяють задовольняти та захищати інтереси авторів сортів і виробників насіння. Ставши членом Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин (UPOV), Україна взяла на себе зобов’язання привести своє законодавство у цій сфері у відповідність з міжнародними нормами.

Виробництво зернових культур для нашої держави є найбільш пріоритетною та стратегічно важливою галуззю агропромислового комплексу, а тому без підвищення ефективності системи насінництва неможливий подальший його ефективний розвиток.

Багаторічний досвід свідчить про те, що своєчасна сортозаміна і сортооновлення є надійним резервом збільшення виробництва сільськогосподарської продукції. Отже, суб’єктам господарювання необхідно постійно здійснювати впровадження у виробництво високоякісного насіння нових перспективних сортів і високих генерацій, що зі свого боку має сприяти підвищенню ефективності виробництва зерна та істотно вплинути на рівень конкурентоспроможності вітчизняного товарного зерна на міжнародному зерновому ринку.

Цей матеріал не встановлює норм права і носить лише рекомендаційний характер.

Головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва 

 та розсадництва Держпродспоживслужби в Київській області Чубко С.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних