Набрав чинності Закон № 1605-IX від 01.07.2021 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової, орендної операції.

Дата: 30.07.2021 10:07
Кількість переглядів: 280

Фото без описуГУ ДПС у Київській області повідомляє, що набрав чинності новий Закон про фінансовий лізинг вже з врахуванням його положень 25.07.2021 року набрав чинності Закон України від 01.07.2021 №1605-IX  року про внесення змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової, орендної операції (далі — Закон №1605).

Лізингодавцем може бути виключно юридична особа.

До внесених змін згідно пп.14.1.97 ст.14 ПКУ зазначалося те, що лізингова (орендна) операція ­– господарська операція (крім операцій з фрахтування (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів) фізичної чи юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних засобів у користування іншим фізичним чи юридичним особам (орендарям) за плату та на визначений строк. Але зараз відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону про фін лізинг лізингодавець – це юридична особа, яка набула у встановленому законом порядку право надавати послуги з фінансового лізингу і на підставі договору фінансового лізингу передає лізинг одержувачу у володіння та користування об’єкт фінансового лізингу.

Таким чином, наразі згідно зі Законом №1605 під фінансовим лізингом розуміють господарську операцію юридичної особи (лізингодавця), за якою лізингодавець передає лізинг одержувачу майно, яке є основним засобом і придбане або виготовлене лізингодавцем, а також усі ризики та винагороди, пов’язані з правом володіння та користування об’єктом фінансового лізингу.

Оперативний лізинг (оренда) – це операція юридичної чи фізичної особи (лізингодавця/орендодавця), за якою лізингодавець/орендодавець передає іншій особі (лізингоодержувачу/орендарю) основні засоби, придбані або виготовлені лізингодавцем/орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом.

Таким чином, укладати договори фінансового лізингу можуть лише юридичні особи, визначені Законом про фінансовий лізинг. Всім іншим — доступна опція лізингу (оренди) на інших умовах.

ГУ ДПС у Київській області

Джерело інформації: https://kyiv.tax.gov.ua


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних