Білокрилки: види та методи захисту

Дата: 21.07.2021 11:59
Кількість переглядів: 1904

Фото без описуАлейродіди (Aleyrodidae) або білокрилки - це сімейство дрібних рівнокрилих комах, яке об'єднує понад півтори тисячі видів. Білокрилка є дуже небезпечною комахою, яка може серйозно нашкодити овочевим, садовим та ягідним культурам. При всьому різноманітті видів цього шкідника в довжину представники родини сягають від 1,3 до 3 мм. За зовнішнім виглядом вони трохи схожі на молеподібних лускокрилих. У них біле або жовтувато-червоне тіло з темними цятками, а їхні 4 крила, що складаються будиночком, укриті білим борошнистим пилоподібним нальотом. Шкоди завдають личинки, німфи та імаго, живлячись соком рослин, при цьому вони виділяють липку солодку масу, на якій розмножуються сажкові гриби (Cladosporiumsp.). Грибний наліт ускладнює асиміляцію листками вуглекислого газу та призводить до загального пригнічення рослин. Пошкоджені листки скручуються і засихають.

Найбільш описаний вид з усіх представників родини – тютюнова білокрилка, небезпечний карантинний об'єкт, що поширився по всьому світу. Цей шкідник переносить до 100 видів вірусів, багато з яких можуть привести до втрати врожаю. Серед біологічних ворогів тютюнової білокрилки – золотоочки, хижі блощиці й деякі види сонечок. Окрім тютюнової білокрилки, найбільш поширені й описані такі види родини:

  • теплична, або оранжерейна білокрилка – шкідник, що ушкоджує огірки, томати та деякі квіткові рослини;
  • капустяна білокрилка;
  • сунична білокрилка, яка зустрічається в Європі;
  • цитрусова білокрилка – цей карантинний шкідник цитрусових зустрічається в Китаї, Японії, Індії, в Америці та на Кавказі.

Як визначити, що на рослинах оселилися білокрилка?

Якщо потрясти рослину, то вгору злітають білі мошки, схожі на крихітну міль.

Біологічні заходи захисту від білокрилки

Ентомопатогенні гриби метарізін (Metariziumanisopliae) - це ґрунтовий грибок, він найбільш ефективний проти ґрунтових шкідників: дротяників, хрущів, підгризаючих совок. Але також його рекомендують проти зимуючих стадій колорадського жука та білокрилки.

Способи застосування:

  1. Вносити в ґрунт метарізін можна будь-яким з доступних способів: як шляхом змішування з добривами, так і розчиненням у поливній воді з подальшим обприскуванням ґрунту.
  2. Норма витрати - 100гр / 1 сотку, 50гр / 1,5-3 л води.
  3. Максимальна результативність досягається під час внесення перед перекопуванням або підгортанням у вологий ґрунт.

Особливістю всіх грибкових патогенів є те, що вони повністю не вбивають своїх господарів (в нашому випадку шкідливих комах), а тільки стримують їх чисельність на певному рівні (якщо загинуть усі комахи, то самі гриби теж не зможуть існувати), тому застосування метарізіну не повинно виключати інших методів боротьби.

Найбільш ефективним методом боротьби з білокрилкою є хімічний. Для боротьби з білокрилкою до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» включено препарати:

–  на томатах та огірках закритого ґрунту: Актеллік 500 ЕС, КЕ (0,3-1,5 л/га); Актуал, КЕ (3-5 л/га); АЦ Люкс, ЗП (0,3 кг/га); Беневія, ОД (0,6-1,0 л/га); Когінор, РК (0,25 л/га); Конфідор 200 SL, РК (0,25 л/га); Мовенто 100 SC, КС (0,75-1,0 л/га); Моспілан, ВП (0,2-0,3 кг/га);

– на томатах: Ексірель, СЕ (0,25-0,5 л/га);

– на огірках: Вертімек 018 ЕС, КЕ (0,7-1 л/га).

Пестициди Ексірель, СЕ (0,5-1,0 л/га) та Мовенто 100 SC, КС, (0,75-1,0 л/га) дозволено застосовувати також на капусті проти капустяної попелиці. Ці препарати слід використовувати разом із прилипачами та забезпечити максимальне змочування листя з нижніх боків.

На присадибних ділянках проти білокрилки можна використовувати такі зареєстровані препарати:

– на томатах та огірках закритого ґрунту: ПровантоМаксі, ВГ (1,0 г на 10 л води) та КонфідорМаксі, ВГ (1,0 г на 10 л води);

– на огірках:  Вертімек 018 ЕС, КЕ (10 мл на 5 л води);

– на декоративних рослинах (у т. ч. квітах): Флористін, КР (0,05 л/м²) та Антикліщ Макс, КЕ, (8-10 мл на 8-10 л води).

Нагадуємо, при роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватися регламентів застосування препаратів, вказаними на упаковці, Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил техніки безпеки.

Головний спеціаліст відділу контролю
за обігом засобів захисту рослин
управління фітосанітарної безпеки та
фітосанітарних заходів на кордоні
Головного управління
Держпродспоживслужби
у Київській області                                                                                                                             Віктор ЯСІНСЬКИЙ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних