До уваги суб’єктів насінництва та розсадництва!

Дата: 10.06.2021 11:30
Кількість переглядів: 468

Сортова сертифікація 2021р.

 

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва нагадує виробникам насіння та садивного матеріалу про проведення польового оцінювання сортових насінницьких посівів, багаторічних насаджень плодових, ягідних, горіхоплідних і ін.. культур.

Згідно статей 15 та 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», насіння і садивний матеріал вводяться в обіг лише після їх сертифікації, а використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифікату, забороняється.

Однією з умов видачі сертифікатів є відповідність насіння або садивного матеріалу за сортовими або товарними якостями вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. В зв’язку з цим, звертаємо увагу на окремі аспекти, що стосуються порядку визначення сортових  якостей  насіння.

Так, визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу здійснюється шляхом польового оцінювання, ділянкового та лабораторного сортового контролю на відповідність сорту морфологічним ознакам, визначеним при його реєстрації.

Проведення польового оцінювання насінницьких посівів та насаджень з послідуючою видачею сертифікатів, передбачено лише у господарствах занесених до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Тому господарствам, що планують виробництво насіння, необхідно в якомога коротші терміни, до початку настання строків проведення польового оцінювання, подати заяву про включення юридичної або фізичної особи-підприємця до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2021 рік. Заява подається за адресою 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 24, Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Слід зауважити, що самé визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу регламентується «Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017р. № 97.

Згідно цього Порядку суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву або насадження заявку на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу за формою згідно з додатком 1 цього Порядку  і не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву сільськогосподарських рослин.

До заяви обов’язково додаються:

  • документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин);
  • копії сертифікатів, виданих на насіння або садивний матеріал попередньої генерації під час послідовного розмноження;
  • схему розміщення поля (полів) посіву або насадження з прив’язкою до місцевості;
  • для гібридів – інформацію про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначене власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту;
  • інформацію про обраного аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) у разі можливості проведення польового оцінювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який проводить діяльність як незалежний експерт.

Після отримання пакету документів, орган сертифікації розглядає заявку, проводить перевірку документів, не пізніше десяти робочих днів після отримання заявки приймає рішення щодо можливості виконання робіт із сертифікації і надає заявнику повідомлення, в якому відповідно до поданої заявки зазначаються аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) (залежно від категорії насіння і садивного матеріалу), який буде проводити польове оцінювання посівів, відбір проб, а також інші умови, що пов’язані з проведенням сертифікації.

Рішення про відмову у проведенні польового оцінювання посівів або насаджень приймається у разі несвоєчасного подання заявником заявки та документів.

Отже зважаючи на те, що скоро настає час проведення польового оцінювання насінницьких посівів зернових культур (пшениця, ячмінь, жито, тритикале, овес і ін.. – період колосіння-цвітіння) рекомендуємо в якомога коротші терміни подати заявки на визначення сортових якостей посівів до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву.

За детальною інформацією та консультаціями звертайтесь до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Київській області (м. Київ вул. Саперно-Слобідська, 8, тел. (044) 495-88-69).

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.