Сплата майнових податків фізичними особами

Дата: 02.06.2021 14:17
Кількість переглядів: 499

Білоцерківська ДПІ ГУ ДПС у Київській  області нагадує, що згідно Податкового кодексу України (далі ПКУ), до складу майнових податків входять:

  • податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
  • транспортний податок;
  • плата за землю.

Щороку, до 1 липня, податківці проводять нарахування фізичним особам сум майнових податків та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку за місцем реєстрації платника. Сплатити податок громадяни повинні протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – сплачується до місцевого бюджету. Платниками є власники житлової та/ або нежитлової нерухомості.

Проте, власникам житлової нерухомості фізичним особам ПКУ передбачені пільги. База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі її часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

  • для квартири/квартир (незалежно від їх кількості) - на 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку (незалежно від їх кількості) - на 120 кв. метрів;
  • у разі одночасного перебування у власності платника податків квартири та житлового будинку, в тому числі їх частин, - на 180 кв. метрів.

Об’єктом оподаткування транспортного податку є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Плата за землю – це обов’язковий платіж, який також сплачується до місцевого бюджету. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Разом з тим, ставки податку та пільги встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад,

Фізичні особи - платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації), а щодо плати за землю – за місцем знаходження земельної ділянки, для проведення звірки даних.

При виявленні розбіжностей контролюючим органом буде зроблений перерахунок податку на підставі оригіналів відповідних документів, наданих платником податків: документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування; на перехід права власності; на користування пільгою. Після проведення перерахунку суми податку надсилається (вручається) нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Фото без описуБілоцерківська ДПІ ГУ ДПС у Київській  області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних